Истории за животни, птици, кактуси и телефони с много музика всяка сутрин от 24 до 28 август в 8.00 часа

БНР Новини
Най-напред една песен – това е песента, изпълнявана от Славка Славова в последната приказка за деца през тази седмица. Това е нашият трейлър. Тази песен ще ни послужи и като ключ към цялата седмица – седмица на прекрасни актьорски изпълнения, остроумни истории в стих, чудесни творчески дуети на писател с композитор, много музика и много ето такива песни.



„Приключенията на Джаф и Мъри“ в понеделник, 24 август, разказва историята на едно прогонено домашно-любимо куче и неговия приятел, който, както може да се очаква, е прогонено домашно-любимо коте и всичко това е направено като мюзикъл от драматурга Димитър Димитров, композитора Петър Ступел и режисьора Георги Темелков. В нашата продукция, записана през 1980 г. участват Коста Карагеоргиев, Асен Ангелов, Нели Топалова, Славка Рачева, Ралица Димова, Александър Тончев, Димитър Иванов, Васил Попов, Хиндо Касимов, Божидар Лечев.

Във вторник, 25 август ни предстои среща с един сладкодумен и като че ли доста ироничен разказвач, който ще ни въведе в живота на големия мравуняк и ще ни покаже как еднообразното и дисциплинирано мравешко ежедневие въздейства върху мислите и чувствата на неговите обитатели. „Къде отиваш малка мравке“ от Анна Топалджикова – постановка от 1988 г. на режисьора Вихрони Чачановски. Участват: Диана Челебиева, Петър Пейков, Тодор Димитров, Иван Веселинов, Георги Митев, Георги Коцев, Михаил Ганев.

„Как Лъжливата лисана на кожухче стана“ е детската ни програма в сряда, 26 август. Това е доста стар запис от 1958г., резултат на творческото сътрудничество на Никола Русев и Петър Ступел. Участват незабравими гласове: Цонка Митева, Георги Раданова, Стоил Попов, Мила Павлова, Лора Керанова, Васил Кирков, Георги Попов. Тук вече на сцената излизат куп животни, за да се справят с измамничеството и измамника.

Четвъртък, 27 август е денят на „Всеки кактус, телефон или момче“, една съвременна и пълна с причудливи приумици приказка, написана от Симон Шварц с музиката на Цветан Добрев и поставена по радиото от бащата на автора - режисьора Еди Шварц. Участват: Николай Бинев, Ицхак Финци, Анастасия Янковма, Кирил Кавадарков, Лилия Маринова, Александър Гунчев.

Петъчната пиеса „Врабчо – цар на птиците“, написана през 1985 от Максим Асенов, е остроумно-забавно-сатирична история и Стефан Димитров написа музиката на песните в нея. Режисьор: Славка Матова. Участват: Славка Славова, Георги Жеков, Кирил Кавадарков, Николай Иванов, Юри Ангелов, Жоржета Чакърова, Галина Асенова, Димитър Вачев, Веселка Маркова, Вяра Табакова, Никола Стефанов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20