Спекулации за възможно сливане на Дойче банк и Комерцбанк

Най-голямата немска кредитна институция Дойче банк е проучвала възможността за евентуално сливане с нейния основен конкурент в бранша - Комерцбанк, съобщава в сряда списанието Manager Magazin, без обаче да цитира каквито и да са негови източници.

Списанието отбеляза, че разговорите по сливане на двете най-големи банки в Германия са били само теоретични и в много ранен етап, като не е ясно дали дискусиите ще бъдат възобновени в бъдеще.

В публикацията на немското издание също така се заявява, че Дойче банк обмисля и други потенциални опции, за да повиши доходността си, включително и възможността за реинтеграция на нейните клонове на Пощенска банка, които бяха пуснати за продажба. Наскоро Дойче банк отчете срив на печалбата си с близо 100% през второто тримесечие на годината. Тези слаби резултати, както и първоначалната криза на финансовите пазари след вота на британците да напуснат ЕС, доведоха до спад на акциите на Дойче банк през юли към рекордно дъно, след което обаче последва тяхна добра възходяща корекция.

Въпреки че говорителите на двете най-големи банки в Германия на този етап отказват да коментират информацията около евентуално тяхно сливане, през днешната търговия акциите на Deutsche Bank AG нарастват с 3,47%, а на Commerzbank AG - с 4,65%.

Междувременно изпълнителният директор на Дойче банк Джон Краян заяви на провеждаща се днес банкова конференция, че Европа е необходимо да стане свидетел на повече сливания в банковия сектор, за да могат кредитните институции да станат по-рентабилни. Европейските усилия за формиране на единен банков съюз и за унифициране на капиталовите пазари ще помогнат да се сложи край на разпръснатия регионализъм между банковите институции, посочи той.

Имаме нужда от повече сливания, както на национално ниво, но дори също така и през националните граници, подчерта Джон Краян, като това негово изказване изглежда в подкрепа на информацията, че преди време Дойче банк действително е обмисляла възможността за сливане с Комерцбанк.

Джон Краян обаче даде ясно да се разбере, че сливането с по-малък местен партньор като Комерцбанк не представлява опция пред Дойче банк и че той няма да търси партньорство в Германия. Част от работата, която вършим, е да направи нашата банка малко по-малка, подчерта той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Die Zeit: Немското правителство подготвя спасителен план за Дойче банк

Германското правителство и оторизираните финансови власти в страната подготвят спасителен план за Дойче банк, в случай че най-големият немски кредитор не е в състояние да повиши своя капитал, за да посрещне плащанията по предстоящите много скъпи съдебни спорове, съобщава днес германският седмичник Die Zeit. Според проектоплана Дойче банк ще има..

публикувано на 28.09.16 в 14:28

Дойче банк не е търсила държавна финансова подкрепа и не обмисля повишение на капитала

Дойче банк заяви, че понастоящем не обмисля повишение на капитала въпреки наложената преди време солена глоба от страна на Министерството на правосъдието на САЩ. Този въпрос не се поставя в момента, тъй като ние изпълняваме всички регулаторни изисквания за нивото на банковия капитал , посочи водещата немска банка. Изявлението е факт, след..

публикувано на 26.09.16 в 15:50

Ръст на европейските акции към двуседмични върхове след вчерашното заседание на Фед

Европейските пазари на акции реагират с ентусиазъм на снощното решение на Фед да запази основните лихви в САЩ непроменени, като основните фондови индекси на стария континент поскъпват с между 1,2% и 2,0%, намирайки допълнителна подкрепа и от инвеститорския риск-апетит на пазарите на суровини, провокиран отчасти от спада на долара, който е факт..

публикувано на 22.09.16 в 14:42

Властите в САЩ глобиха Дойче банк с 14 млрд. долара и провокираха спад на нейните акции с 8%

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа, съобщи в петък водещият немски кредитор. Искът срещу банката, който вероятно ще трябва да бъде уреден в рамките на няколкомесечни преговори, значително превъзхожда инвеститорските очаквания и..

публикувано на 16.09.16 в 11:33

ФАА на САЩ предупреди, че Galaxy Note 7 на Samsung представлява потенциална опасност при самолетните полети

Федералната авиационна администрация на САЩ (ФАА) предприе необичайна стъпка, определяйки новия модел смартфони Galaxy Note 7 на компанията Samsung Electronics Co. като потенциална опасност за избухване на пожар и призова пътниците да избягват изцяло използването на това мобилно устройствата на борда на самолетите. В кратко, но доста остро..

публикувано на 09.09.16 в 11:06

Загубите на Air Berlin се удвоиха в резултат на терористичните заплахи

Компанията Air Berlin отчете нарастване на загубите през второто тримесечие с повече от два пъти, тъй като търсенето на билети за ваканционните горещи точки пострада сериозно от серията терористични атаки в Европа. Германският превозвач излезе на нетна загуба от 89,1 млн. евро през последното тримесечие в сравнение със загуба от 37,5 млн. евро..

публикувано на 10.08.16 в 11:28