Намеци от Фед за предстоящо повишение на лихвите подкрепиха долара и предизвикаха паника на Уолстрийт

Серия изказвания на членове на Федералния резерв в края на седмицата подновиха спекулативните очаквания за възможно повишение на американските лихви още на следващото заседание на 20-и и 21-ви септември. Това подкрепи щатския долар и предизвика известна паника на дълговите и пазарите на акции на Уолстрийт.

"Тон за песен" даде президентът на Фед на Бостън Ерик Розенгрен, който посочи в петък, че вероятно би било подходящо постепенно затягане на паричната политика (вдигане на федералната фондова лихва), за да се избегне опасността от прегряване на икономиката на САЩ. Той добави, че провал при продължаване на пътя на постепенно премахване на стимулиращите политики може да съкрати, вместо да удължи продължителността на настоящото икономическо възстановяване. Това негово изказване изненада участниците на финансовите пазари, имайки предвид, че Розенгрен е един от консервативните членове на Фед, който не изповядва политиката на по-агресивно вдигане на лихвените ставки.

Президентът на Фед на Далас Робърт Каплан пък отбеляза, че вероятността за повишение на лихвите се е засилила през последните месеци и посочи, че финансовите пазари разполагат с достатъчно предизвестия от страна на Централната банка относно възможността за премахване на провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика.

В същото време един от управителите на Фед Даниел Таруло заяви пред CNBC, че е възможно вдигане на лихвените ставки тази година, но той желае да види повече доказателства за устойчиво повишение на инфлацията преди да бъде обмислен подобен ход.

Тези изказвания засилиха очакванията на инвеститори и анализатори за евентуално повишение на основната американска лихва още на следващото заседание на Фед по-късно този месец. Към края на петъчната търговия фючърсите на федералната фондова борса, търгувани на паричните пазари, започнаха да оценяват на около 30% вероятността за вдигане на лихвените ставки на заседанието на 20-и и 21-ви септември, след като по-рано през деня тази вероятност се оценяваше на около 24% и на "едва" на 18% в четвъртък. Вероятността за вдигане на федералната фондова лихва през декември пък вече се оценява на 60 на сто.

Подновените спекулации за скорошно вдигане на лихвените ставки доведоха до рязко повишение на доходността на американските държавни облигации и до поскъпване на щатската валута. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ нарасна с 5,6 пункта към 11-седмичен връх от 1,672%, лихвата на дългосрочните 30-годишни книжа достигна 10-седмичен връх, на 5-годишните книжа се повиши до едноседмичен връх, а на 7-годишните облигации - до най-високо ниво от повече от два месеца насам.

Това от своя страна спомогна за поскъпване на щатския долар и в същото време подплаши инвеститорите на пазарите на акции на Уолстрийт, провокирайки рязък спад на основните американски фондови индекси.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна в петък с 0,35% към 95,366 пункта, парирайки голяма част от загубите, регистрирани в началото на седмицата.

Еврото се понижи в рамките на деня с 0,25% до 1,1230 долара, отстъпвайки от двуседмичния връх около 1,1326, достигнат ден по-рано.

В същото време "зелените пари" поскъпнаха за кратко до тридневен връх от 103,05 йени, преди петъчната търговия да приключи на ниво от 102,65 йени, но над двуседмичното дъно около 101,19 нивото, ударено по-рано тази седмица (на 7-и септември).

Британската лира пък се понижи до 8-дневно дъно около 1,3239 долара, след като в началото на седмицата паундът поскъпна за кратко до 8-седмичен връх от 1,3444 долара.

Рязкото повишение на доходността на американските държавни облигации и подновените спекулации за възможно вдигане на лихвите от страна на Фед още този месец провокираха паника на пазарите на акции на Уолстрийт. И трите основни фондови индекси приключиха петъчната търговия със загуби от над 2%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от 24-ти юни насам - ден след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Индексът на сините чипове DJIA падна с близо 400 пункта, понижавайки се с 2,13% и приключи търговията със седмична загуба от 2,2 на сто - най-солиден спад от първата седмица на 2016-а година.

Широкият индекс S&P500 загуби в петък 2,45% от стойността си, падайки до най-ниско ниво от 11-и юли, докато технологичният индекс Nasdaq се понижи с 2,54%, като и двата индекса приключиха със седмични загуби от по 2,4 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25

"Файненшъл таймс": Ю Би Ес, Дойче банк, Сантандер и Банк ъв Ню Йорк Мелън планират създаването на цифрова валута

Ю Би Ес (UBS), Дойче банк (Deutsche Bank), Сантандер (Santander), Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon) обявиха намерението си да създадат нова цифрова валута, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.  В момента търговията между банките и другите финансови институции е проблематична, изискват се време и разходи, поради което всички..

публикувано на 24.08.16 в 14:32

Рязка обезценка на Биткойн след хакерска кражба на електронната валута за 65 млн. долара

Стойността на цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) се понижи рязко в сряда с 5,5%, обезценявайки се от началото на седмицата с почти 20%, след като стана ясно, че хакери са успели да откраднат криптовалута на стойност от цели 65 млн. долара. Агенция "Блумбърг" съобщи, че базираната в Хонконг електронна борса Bitfinex е преустановила..

публикувано на 03.08.16 в 14:39

ЯЦБ одобри скромни стимулиращи мерки и запази лихвите непроменени, предизвика ръст на йената

Централната банка на Япония обяви скромна доза от стимулиращи мерки и запази без промяна основната си лихва от -0,1%, разочаровайки по този начин инвеститорите, които очакваха по-смела стъпка, допълваща предстоящия нов план на правителството за допълнителни разходи, целящи да подкрепят слабия икономически растеж и инфлацията в страната. След края..

публикувано на 29.07.16 в 10:06

Рязко поскъпване на йената след спекулации за по-скромни нови стимулиращи мерки от японските власти

Към края на снощната търговия щатският долар поскъпна за кратко към 116,15 йени след информация на агенция Nikkei, че японските власти ще инжектират 6 трлн. йени (около 57 млрд. долара) в икономиката на страната през следващите няколко години под формата на директни фискални разходи - двойно над първоначално планираните около 3 трлн. йени, като общият..

публикувано на 26.07.16 в 10:22

Британската лира поскъпва след новината за покупката на ARM от SoftBank

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след новината, че японската финансова групировка SoftBank ще закупи за 24,3 млрд. паунда ARM, най-голямата технологична компания по пазарна стойност, търгуваната на лондонската борса, тъй като това засилва очаквания за сериозен прилив на чуждестранни капитали, който да помогнат за покриване на огромния..

публикувано на 18.07.16 в 11:35

Турската лира се възстановява след драматичния петъчен спад, провокиран от опита за военен преврат в страната

Турската лира поскъпва с 2% спрямо щатския долар, парирай част от солидния си спад в края на петъчната търговия, който беше факт след опита за военен преврат в нашата съседка. Опитът на част от военните да поемат властта в Турция провокира рязка обезценка на местната валута в петък вечерта, като "зелените пари" поскъпнаха с близо 5% към 3,0453..

публикувано на 18.07.16 в 10:09