Любка Биаджони: България има нужда от култура, от интелигенция, от добри политици и със сигурност, ако всички напускат страната, ситуацията тук няма да се подобри

Аз съм била много щастлива в България преди промените, но може би не всеки беше подготвен за тази промяна

| обновено на 22.12.17 в 14:57



Това е третият период в живота ми, в който задълго време минавам оттук и оставам да работя. Сега съм в България, за да подготвя моите концерти с оркестъра и с хора на София симфоникс, които ще се състоят в Германия. Имам усещането, че атмосферата е хубава и има много музикален живот, което е много типично за София, и смятам, че хората имат нужда и от един хубав коледен концерт.

Втора част на разговора ни с Любка Биаджони по повод на Коледното матине на Симфоничния оркестър, което е утре – 23 декември, в Народния театър “Иван Вазов” на БНР. Гост-диригент е маестро Биаджони, солисти са мецосопраното Даниела Панчевска и сопраното Емилия Кирчева. В концерта участват Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детския радиохор, ръководен от Венеция Караманова. В програмата ще чуете произведения от Бах, Вивалди, Хендел, Корели, Шуберт, Верди.

Намирам, че е много е жалко това, че много музиканти трябва да напускат страната, защото не могат да се реализират тук, не могат да намерят преподаватели, които да допринесат това европейско ниво, което е нужно. Аз съм наистина благодарна и впечатлена от всички млади музиканти, като Георги Еленков например, които работят в България и остават тук, за да остане високото ниво.

Аз си спомням преди промените на какво ниво беше Академията, преподавателите. Това е доста далеч от сегашното ниво. Както навремето казваше моят професор Георги Робев. Явно, може би не всеки беше подготвен за тази промяна и се вижда, че България е още в трудна ситуация, в трудни времена.

Ние не можем да помогнем нито финансово, нито политически, но от гледна точка на културата, можем да допринесем един европейски дух.

Хората трябва да бъдат активни, трябва да бъдат оптимисти, трябва да вярват в себе си, не да се чака да дойде помощ отгоре, а сами трябва да си помагаме. Ние самите трябва да бъдем действащи лица за тази промяна.


Свързани новини

Любка Биаджони: Музикантите нямат нужда от диктатор, а от някой, който да ги свързва духовно

Запознах се с Марк Кадин след концерта на Валери Гергиев. Много исках да се запозная с него, защото разбрах от господин Велев, че Симфоничният оркестър има нов главен диригент. Аз отидох и му казах "добър вечер" и той беше наистина страшно любезен...

обновено на 22.12.17 в 14:51
Още от категорията

Оркестърът за народна музика на БНР с нов мащабен проект "Тайните на българските инструменти"

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в навечерието на Рождество Христово новия си проект  Тайните на българските инструменти  на 13 декември от 19:30 часа в Първо студио на Българското национално радио. В първото..

публикувано на 11.12.18 в 10:35

БНР и с видеопремиера по повод 80 години Радиотеатър

С пиесата „Кредитът“ от Жорди Галсеран екип „Драматургични форми“ на БНР стартира поредица от събития, които през цялата 2019 г. ще отбелязват 80-годишнината от създаването на Радиотеатъра. Премиерата на спектакъла, реализиран със съдействието на..

публикувано на 10.12.18 в 14:36
Камерен ансамбъл „Силуети“ - Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет)

Музиката на камерен ансамбъл "Силуети" от Първо студио на БНР ще звучи в 13 държави по света

Коледният концерт на камерен ансамбъл „Силуети“ в Първо студио на БНР ще е част от празничната програма на Еврорадио, която ще се излъчи на 16 декември 2018 г., неделя, от 18 радиостанции в 13 държави за слушателите в Европа, Австралия и Северна Америка...

публикувано на 07.12.18 в 11:21

Елеонора Тахова от Радио Благоевград получи наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2018 в категория „Радио“

Журналистът от Радио Благоевград Елеонора Тахова получи приза „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за 2018-а година в раздел „Радио“. Церемонията по връчването на Седмите медийни награди се проведе в Литературен клуб „Перото“ в столицата...

публикувано на 05.12.18 в 11:20
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт с руски валсове

Симфоничният оркестър на Българското национално радио влиза в празничния сезон с концерт с любими руски валсове на 7 декември от 19:30 часа в зала „България“. Под диригентството на Марк Кадин ще прозвучат най-красивите валсове от руско и съветско време..

публикувано на 04.12.18 в 12:55
Бойчо Кулински

Съобщение на БНР

Поклонението пред тленните останки на нашия колега Бойчо Кулински ще се състои в понеделник, 3 декември, в ритуалната залата на Централните софийски гробища от 12.30 часа.

обновено на 30.11.18 в 14:57

Бъдете с новите предавания на Радио Пловдив "Вход свободен" и „Носталгия"

Нова програмна линия стартира Радио Пловдив в обедния пояс  от началото на декември. От понеделник, 3-ти декември , в ефир ще е новото лайфстайл  предаване „Вход свободен“ . То ще се излъчва всеки делничен ден от 12.00 и до 14.00 часа...

публикувано на 30.11.18 в 12:02