Дигитални номади - възможна ли е работата от виртуален офис (видео)

Дигитални номади (Digital Nomads) е видеопоредица в социалните мрежи и в сайта на БНР, с автор Валентина Томова.

Рубриката представя кратки документални видеа за хора, чиито професии им позволяват да правят бизнес от разстояние, като паралелно с това се отдават на своите хобита, пътуват за удоволствие и често сменят локациите си.

Една от целите на поредицата е да потвърди или да отхвърли някои от митовете за дигиталното номадство, разказвайки реалните истории на хора, които са опитали или все още продължават да живеят пътувайки. Героите от рубриката споделят опит от първо лице и дават отговор на въпроса възможна ли е работата от виртуален офис, в кемпър или на плажа и съвети как ефективно да организираме времето си в различна от конвенционалната работна среда.

Мечтата за работа без офис и работно време е разрастващ се тренд. Едва ли обаче изкушените от снимките на блогъри в социалните мрежи с лап топ, коктейл и гледка към морето, Айфеловата кула или популярен сърф спот си дават сметка какво стои зад всяко примамливо клише, както и че животът на колела не е непрекъснато вълнуващ и пълен с адреналин.

Хората, които си позволяват да се събуждат където си поискат, не са непременно богати. Повечето от тях не взимат решението да избягат от скучния си, но сигурен живот инцидентно, а планират до най-малкия детайл, както разходите, така и местата, които ще посетят, научават се да живеят с малко.

Дигиталнато номадство не е за свикналите с порядъка, сигурността и удобствата, трудно би било да се практикува от хора с твърде много или сериозни отговорности, а с деца също изглежда трудно постижимо, но не и невъзможно, признават някои от героите в поредицата. За много авантюристи страстта към непрекъсната смяна на мястото на всяка цена омръзва и с времето прекаленото разнообразие се превръща в досада, умора и води до изтощение. Съществува и риск, който е в другата крайност. Когато се свържеш силно с липсата на прикованост към дадено място и към свободата да нямаш рутина, може никога да не успееш да си щастлив с друг начин на живот.

Едно е сигурно – връщането към обичайната среда и плащането на сметките е неизбежно.

Първият епизод на Дигитални номади ще бъде онлайн на 1 октомври във фейсбук: https://www.facebook.com/bnradio/

Цялата поредица може да следите и в сайта на БНР на http://bnr.bg/horizont/digitalni-nomadi/broadcast.