Павел Езекиев: Дигиталното номадство е нещо, което можеш да си позволиш за малко и с много добра координация с твоите колеги

Предприемачът Павел Езекиев е героят от първия епизод на документалната видеопоредица на БНР „Дигитални номади“

Преди около 12 години Павел Езекиев поставя началото на рисковото инвестиране в малки фирми в България. Основател е на няколко инвестиционни фонда за рисков капитал – NEVEQ I и NEVEQ II, както и на Neo Ventures, който инвестира активно в нови бизнеси в момента. Подборът на компаниите, с които се занимават, е базиран на три принципа. Най-важният безспорно са хората, от съществено значение е също продуктът да е иновативен и не на последно място – глобалният мащаб на пазарите, които покрива, т.е. да не е предназначен само за България.

Именно последното създава необходимостта от пътуване, което освен че е задължителна част от работата, постепенно го привързва към усещането да бъде на път и така се оказва въвлечен в дигиталното номадство. Решава да тръгне да пътува за по-дълъг период от време в Латинска Америка, с точно начертан план и с график за регулярни контакти с колегите си, за да избегне трусовете, до които води пълното откъсване и да се опита да предотврати загубата на доверие между него и партньорите му в бизнеса.

Павел Езекиев е изключително толерантен към риска и към страха от загуби, тъй като в неговия бизнес поемането на риск е една от важните предпоставки за бъдещ успех. Това, както и късметът да владее няколко езика, му е от полза при пътуванията – да изследва непознати за него територии и култури, да се свързва с хората там и да не сменя изцяло битието си ежедневно.

Предпочита да пътува до места, където може да практикува спортовете, като кайтсърфинга, които му дават възможност да разсее мислите от напрежението в работата, учат го на търпение, концентрация и му помагат да вникне по-дълбоко в себе си.

„Това е едно изживяване, което е концентрация на способностите и на мислите, защото е свързано с доста координация, не просто с физическа сила или с технически умения. Това е начин да се компенсира натрупването на напрежение в работата или в личния живот с друг вид напрежение, който е по-скоро позитивен.”

Плановете на Павел Езекиев за близкото бъдеще са да прекара повече време на едно и също място, а именно в България, със семейството, което има тук и с колегите, с които работи от доста време.

Слушайте Павел Езекиев и авторът на поредицата Валентина Томова в предаването „Хоризонт до обед”, на 2 октомври, с водещ Ирина Недева.