Eмисия новини
от 08.00 часа

Гласувайте за "Будител на годината 2021"


Известни са десетте финалистите в националната кампания "Будител на годината 2021", организирана от Българското национално радио. Техните вдъхновяващи проекти бяха избрани от подадените над 130 номинации.

Десетте финалисти бяха избрани след обсъждане и гласуване от жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова. Кой от финалистите ще стане "Будител на годината 2021" ще определи публиката чрез гласуване през октомври, а името на победителят по традиция ще стане ясно на празничния 1 ноември.

"Кампанията "Будител на годината 2021 се осъществява с подкрепата на Застрахователно дружество "Евроинс" АД, Vivacom и Национален дарителски фонд „13 века България“.

Максим и Стефан Иванови

Дори невъзможните мечти можеш да превърнеш в реалност, ако имаш куража да опиташ и вложиш достатъчно усилия и съобразителност. Щом те успяха, защо пък и аз да не реализирам моята мечта?

Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването, Максим и Стефан построяват океанска гребна лодка в гаража си в София. Наричат я НЕВЕРЕСТ, което за тях означава "Не си давай мира, докато не достигнеш своя Еверест". През лятото на 2020 г., насред скования от коронавирус пандемията свят и по време на най-активния сезон на ураганите в Атлантика откакто се водят статистики, двамата потеглят от Портимао, Португалия и за 105 дни на вода успяват да прекосят океана, достигайки Барбадос, Карибските Острови. Максим става "Най-младият гребец прекосил океан" (на 16 години и 293 дни в деня от отплаването) - официалeн рекорд на Гинес. НЕВЕРЕСТ става "Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите". Максим и Стефан успешно завършват „Първата океанска гребна експедиция за България“.

Още преди да отплават, Максим и Стефан посвещават експедицията си на кампанията „Да! За живот! на Министерство на здравеопазването и и стават най-активните застъпници на каузата, която цели да стимулира повече българи да вземат решение да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си, за да спасят човешки животи пчрез трансплантации. В България над 1100 души очакват животоспасяващ орган, а тук се извършват най-малко трансплантации на глава от населението в ЕС.

#За доброто. Легълца за оздравяване

#За доброто е проект на 8 жени, чиято мечта е модернизиране на детското здравеопазване в България. Те организират кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната. Една от тях e Поли Троянова, която се вдъхновява за идеята, след операция от тумор в мозъка на детенцето й. Тогава Поли установява, че осигуряването на педиатрични легла за детското лечение е част от оздравителния процес и кауза, която приема лично. Затова се заема да реши проблема за други дечица, които ще потърсят помощ. Обединението на "8 луди жени", известно и като #За доброто, вярват в изречението: "Не си тръгвай от някъде с думите "Не искам да се върнем повече, там беше ужасно". Променяй!" Доброволчеството им включва и рисуване върху стените на детските отделения, защото средата е оздравяваща. Действията им продължават с проект за издаване на поредица от книжки, които да разказват на децата за лечението им.

Стефан Пеев

Първият в България дигитализиран почерк на историческа личност е дело на Стефан Пеев. Типографът започва своята работа през 2014 г. и споделя, че буквално е усещал диханието на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт. Дигитализацията на почерците на велики исторически личности е практика от повече от 25 години в държавите по света. Пикасо, Гогол, Пушкин, Микеланджело, Айнщайн, Фройд и още много велики умове са послужили за дигитални шрифтове. Проектът е отворен към българската общност на типографи и художници за усъвършенстване, а достъпът до него – свободен, стига да е с чисти и почтени цели. От старта на проекта досега, шрифтът е изтеглен от хора и организации, сред които училища с името на Апостола, читалища др.

Знам.бе

Мисията на образователната платформа Знам.бе е да повиши общата грамотност за населението. Със съзнанието, че децата са най-големият капитал на България, екипът се фокусира върху тях с актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Електронни и физически продукти се разпространяват до всяко дете у нас. Фокусът на платформата е ранно професионално ориентиране и действие. През 2020 г. екипът на Знам.бе реализира образователно турне в десет български града, където дискутира теми като защо е важно да имаш цел, как да намериш своята цел, коя е моята професия и защо, защо ми се доспива, когато съм отегчен, как да подобря концентрацията си, от къде идва мотивацията и др. Над 15 000 отговори от ученици във въпросника за ранно професионално ориентиране, подкаст от учители, интерактивни уроци и лични консултации допълват инструментите на платформата.

Теодосий Теодосиев – Тео

Златният учител на България, както е известен Тео, е дългогодишен преподавател в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък, ръководи специализирана школа по приложна математика и физика, за която е създал експериментални задачи. Негови ученици участват в националните отбори на България в международните олимпиади и състезания. 11 златни медала са спечелени от негови възпитаници на олимпиадите, 7 са с най-високите индивидуални резултати, 13 са индивидуални първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите. Теодосий е първият председател на Националният клуб на учителите-новатори. Неговият подход "Ученикът е свещ, която да запалиш, а не кофа, която да напълниш" разпалва желанието да видиш творчество във трудностите, да търсиш подходи, да не се боиш от непознатото и да сътворяваш върхове в науката. Като ярък общественик с мнение, в последните години Тео води борба с инфлацията на оценките в българското средно и висше образование, спестяването на трудностите пред учениците, важността на присъственото обучение и борба с неграмотността, наложена от формалните дипломи.

Лео Кадели

Лео Кадели помага безвъзмездно на хора в нужда, като проверява всеки сигнал и преценява на кого да помогне. Помощта се изразява най-вече в материална подкрепа като реновация на жилища/къщи, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилища и др. в цяла България. Лео започва това сам, а вече има и добра база от доброволци в цяла България, които откликват финансово или с работна ръка на място. Невероятен човек, Лео вече е помогнал на стотици хора – семейства, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне адекватно или изобщо. Лео Кадели вече учреди сдружение "Приятели, помагайте!"

"Ангели за България"

Ангели за България е благотворителна организация, създадена с идеалната цел да обедини българите в чужбина да помагат на народа си. Зад тяхната мисия са се обединили хиляди българи по света, за да правят заедно чудеса. Основана е във Великобритания от родолюбиви българи, които вярват, че ако дори и малък процент от всички сънародници по света се обединят, могат да подпомогнат на хиляди нуждаещи се в България. Само за година организацията обедини над 6 000 българи по целия свят. До момента тяхната помощ е достигнала до над 2 000 домакинства, като са дарили сумата от над 133 000 лв. чрез разнообразни и полезни инициативи. Със събраните средства „Ангели за България“ изпълняват месечни и дългосрочни каузи в полза на самотни възрастни, многодетни семейства, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца. Започват с предоставянето на пакети от основни хранителни продукти на хора в риск предимно в малките населени места. Днес те вече даряват оборудване и материали за центрове за деца с увреждания, изграждат малки стопанства за нуждаещи се, строят оранжерии и други приспособления за трудотерапии за хора с ментални проблеми и заплащат професионалното обучение за бъдеща реализация на деца от детските центрове. „Ангели за България“ подкрепиха и глухата общност, като заплатиха обучението на 10 бъдещи специалиста по жестов език. Една от най-популярните им кампании е тази за построяване на детски кътове в държавните болници, като за по-малко от година успяха да построят 20 детски къта в 20 болници за по-добрата рехабилитация на малките пациенти. Най-мащабната им акция до сега е закупуването и разпределението на 50 тона еко-брикети, достатъчни за целия отоплителен сезон на 50 самотни и социално слаби възрастни.

Кристиан Ваклинов

За създаването на "Дом-музей на теснолинейката" Кристиан Ваклинов разказва:
"Един ден през 2015 г. спрях пред гарата в Цепина и ми стана тъжно. Всичко беше порутено — нямаше табела, прозорци, всичко беше изкорубено и разбито. Казах си, че не мога да го оставя така и реших да се захвана и да приведа във вид това място. И така през лятото на 2015 отидохме с двама приятели със 100 стръка здравец, много чували и ръкавици и запретнахме ръкави. Бяха минали 13 години от закриването на гарата. Отне ни 2 години, за да я приведем във вид. Както се казва, дадох живота си на тази гара — ден и нощ бях там, във всеки свободен миг. Мазах, шпакловах, боядисвах, научих се да бъда майстор, само и само за да я направя приветлива, така че да привлича хора. Постепенно покрай мен хората се запалиха и започнаха да даряват свои лични средства, а пък аз започнах да водя отчет. Така през 2017 успяхме да реставрираме и отворим този своеобразен музей на теснолинейката с над 400 снимки и документи от първата копка до днес. След това през 2018 учителката ми по география от гимназията предложи да направим сдружение. Вече участваха достатъчно хора, бяхме правили събития, музеят беше налице и имаше нужда всичко това да звучи малко по-сериозно, най-вече заради съмишлениците, които бяхме привлекли. Така учредихме сдружение "За теснолинейката", в което днес членуват 60 души от цялата страна. И всеки помага с каквото може."

Саша Безуханова

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална значимост, насърчаване на предприемаческата култура и утвърждаване ролята жените в бизнеса в България и на европейско ниво. През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Eтo кaквo cпoдeля тя зa мoтивитe cи: "2013 гoдинa бeшe гoдинa нa кoлeктивнo прoбуждaнe зa прoмянa. Хoрaтa излязoхa нa улицaтa бeз кoмaндa и бeз вoдaч c ocъзнaвaнeтo, чe нeщo трябвa дa ce cлучи пo рaзличeн нaчин.

Тoгaвa cъздaдoхмe MОVЕ.BG c идeятa дa изгрaдим eднo прocтрaнcтвo, в кoeтo пулcирaщи oбщнocти дa ce cъбирaт зaд кoнкрeтни идeи и кaузи, дa ги рeшaвaт и дa прeдaвaт кaтo eхo нa oбщecтвoтo тoвa знaниe. Oт caмoтo cи нaчaлo MОVЕ.BG e eднa лaбoрaтoрия зa бъдeщeтo и инкубaтoр зa хoрaтa, кoитo гo cъздaвaт в Бългaрия. Тoвa ce cлучи прeди 8 гoдини и ниe нe cмe измeнили нa тoзи път."

Кaтo ocнoвaтeл нa плaтфoрмaтa MОVЕ.BG тя инициирa рeдицa будитeлcки инициaтиви, включитeлнo прoeктa "СhаngеMаkеrs – Двигaтeли нa прoмянaтa", обединяващ новатори в различни области с приносни проекти за развитие на България. Прeз 2021 cтaвa вдъхнoвитeл и aвтoр нa "Учeбник пo бъдeщa иcтoрия нa Бългaрия", който чертае възможно светло перспективно развитие на България с хоризонт 30 години напред при приемане на конкретни смели инициативи и реформи днес. Учебникът е част от застъпническа кампания в посока на зелено иновативно развитие на страната ни и включва създаването, по инициатива на Саша Безуханова, на Коалиция за Зелен Рестарт, организирането на серия от събития обединяващи учени, експерти и представители на иновативния бизнес, подготовката и лобирането на становища към правителството за реформи и политики целящи позициониране на България като Европейски център за иновации и място за перспективен живот на хората.

Натали Петрова

От 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест Натали Петрова организира специалната детска и младежка програма Банскофилмфест KIDS. Нейни са дългогодишните усилия за детска и младежка ангажираност по теми като природа, екология, спорт и здраве, активен начин на живот. Всяка година в програмата се включват над 350 деца от Банско и региона от всички учебни заведения, деца в рискови групи, групи от Родопите. Децата са мотивирани да се занимават с активности като катерене, преходи, спелеология, рисуване, наука, както и със специална филмова селекция. Водещи и лектори са най-добрите български пътешественици, алпинисти, микробиолози, геолози и спелеолози, а заниманията са безплатни за всички участници.

ВАШИЯТ ГЛАС ЗА БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2021

Съгласявам се предоставените от мен данни да бъдат обработвани съгласно Политиката за поверителност при използване на уебсайтовете на БНР

ИЗПРАТИ