Eмисия новини
от 10.00 часа

За по-добро бъдеще

Българското национално радио се включва в инициативата „За по-добро бъдеще“ (“Fixing the Future”) на Австрийския обществен оператор ORF. По време на събирането на международни проекти БНР ще излъчва информация за възможността проекти в сферата на климатичните иновации от България да се включат в инициативата, както и свои журналистически материали, свързани с проекти-победители от минали издания. Планирани са и редица публикации в социалните медии за популяризиране на „За по-добро бъдеще“ сред българската аудитория и ангажирането ѝ да участва със свои проекти и идеи. 

Зад инициативата с името „За по-добро бъдеще“ („Fixing the Future“) се крие медийна платформа, която събира новаторски проекти и идеи от различни страни, имащи за цел да променят света към по-добро. Платформата е разработена и финансирана от Австрийското обществено радио ORF Ö1 и е подкрепена от Австрийското външно министерство. В инициативата могат да се включат както неправителствени организации, екипи от ученици и студенти, така и млади учени, стартъпи и физически лица – всеки, който има проект за един по-добър свят иби искал той да получи отзвук извън пределите на България.

Тази година международното събиране на идеи ще бъде подновено на 21 март 2022 г., като фокусът е поставен върху темата за климатичните иновации.Няма значение дали сте студент, ученик академик, иноватор или просто имате идея, която може да допринесе за едно по-добро общо благо – Вашият проект ще бъде приет с ентусиазъм от организаторите и има реален шанс да бъде отразен от журналистите на радио ORF Ö1 в някое от техните предавания, както и да се бори за голямата награда. А тя е финансирано посещение на фестивала за иновации „Market of the future“ в Грац, Австрия, през октомври 2022 г., където създателите на пет от най-добрите международни проекти ще се срещнат с другите най-добри участници от Австрия и ще обменят контакти и опит. Предвидена е допълнителна парична награда от 2000 евро.

Ако имате интересен и иновативен проект или идея в областта на климатичните иновации, можете да качите свое видео и повече информация за проекта си в платформата на английски език/немски език или със субтитри на английски език/немски език от 21 март 2022 г. Видеото трябва да е с дължина максимум 3 минути и да съдържа отговори на въпросите:

  • Кой сте Вие?
  • Какъв е проблемът, който разглеждате?
  • Какво е решението, което предлагате?
Крайният срок за кандидатстване с международни проекти е 20 юни 2022 г .

ТУК можете да качите проектите си и да получите допълнителна информация относно критериите на организаторите.

За повече информация относно инициативата можете да посетите нейната официална страница

Желаем успех на всички български проекти в надпреварата!