Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети случай на грипен вирус в Перник, грипна епидемия в Търговищка област и Никопол

Бременна жена с близнаци е третият случай на новия грип в Перник.
Според директора на здравното заведение д-р Вяра Церовска, състоянието на 25-годишната перничанка, която е в четвъртия месец на бременността, е добро.  Постъпила е за лечение с температура 39 градуса, но вече е стабилизирана и лекарите се надяват, че няма да има последици за плода. Потвърждението на диагнозата е дошло днес.

Другите двама, за които вече се знае, че са със свински грип, са 21-годишен младеж и служител на РИОКОЗ-Перник. И тяхното състояние е добро.

Няма промяна в състоянието на 36-годишната бременна жена от Бургас, която е болна от свински грип. Тя продължава да е на командно дишане, а лекарите от реанимацията на бургаската болница се борят за живота й.

В болница е прието и 15-годишно момче от Каварна. Състоянието му е стабилно. До момента регистрираните случаи на новия грип във Варна са 12, а от понеделник варненските училища излизат в тридневна ваканция.

В Търговищка област и в община Никопол е обявена грипна епидемия заради рязкото увеличение на острите респираторни инфекции. В предепидемична обстановка са още районите Ямбол, Габрово, Бургас, Плевен, Ловеч, Монтана и Шумен, съобщи главният епидемиолог в здравното министерство Ангел Кунчев.

Стойностите на заболяемостта в тези райони, в които тя е над средната за страната, се движат в сравнително широки граници – между 100-150 на 10 000. Ситуацията е много динамична, тя се развива и е възможно някои от тях да достигнат тези стойности още в близките една или две седмици. За сметка на това пък, в Трявна, един от първоначално засегнатите градове, вече отчитаме известен спад на заболяемостта.

Очаква се и в следващите седмици епидемичната обстановка в страната да остане динамична, предупреждават от здравното ведомство. Навсякъде са сформирани регионални щабове за борба с грипа. В повечето от случаите заболяванията протичат сравнително леко. В лечебните заведения са осигурени нужните антивирусни препарати.

По публикацията работи: Хоризонт

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна