Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кмет, осъден на пробация, отново мами хората

Осъденият на пробация кмет на разградското село Топчии Христо Карастоянов ще бъде даден на прокурор заради измами с пари за дърва за огрев, които събирал от съселяните си, без да ги преведе в общинското горско предприятие, за да получат хората предплатената дървесина.  Кметът на Разград Денчо Бояджиев съобщи, че до момента е получил 7 сигнала от измамени жители на селото, материалите по които ще предаде в Районната прокуратура.

Между 500 и 800 лв са дали измамените на кмета на Топчии, за да ги снабди с дърва за огрев от общинския горски фонд, какъвто е редът за снабдяване на населението в общината с дърва за отопление. Сумите са събрани от Карастоянов  през различни месеци на миналата година, някои от хората още не са получили дървесината, съобщи кметът на Разград Денчо Бояджиев: "Между жалбоподателите основно са хора, които са си правили вноските през месец февруари, март, април 2009 г и които до средата на изтеклата 2009-та, а някои и до последните дни на 2009-та, последният случай даже в първите дни на 2010г, още не бяха си получили дървата по простата причина, че те не фигурираха в списъците. В същото време се издават документи, които се подписват там на местна почва. Болшинството от тях – без дата кога е направено плащането, без да са включени хората в списъците, които лично кметът подписва и внася в общинското предприятие. Има и хора, които нямат и такива приходни касови ордери. Има един случай, при който абсолютно никакъв документ не е издаден и жената се чуди сега как да докаже, че парите са взети. Това са основно възрастни хора. Това са изключително сериозни нарушения. Тази преписка в момента се окомплектова и днес ще бъде изпратена в Районна прокуратура."

През юли 2008-ма година кметът на село Топчии Христо Карастоянов беше осъден на 6 месеца пробация, защото издал удостоверение за наследници с невярно съдържание. Документът е трябвало да послужи на мъж от друго село да получи без правно основание близо 54 хиляди лева.

По публикацията работи: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна