Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Танов: Политически чадър над Алексей Петров изпращаше разработките срещу него в кошчето

Политически чадър над Алексей Петров преди две години е изпращал в кошчето всички разработки срещу него, заяви пред „Хоризонт” бившият шеф на ГДБОП и настоящ директор на митниците Ваньо Танов. Още тогава при явяването си пред парламентарната вътрешна комисия, Танов е дал факти, че  Петров е свързан с организираната престъпност.

Отнася се за негова фирма, която извършва рекет, изнудване, събиране на дължими вземания и това ясно и категорично съм го казвал във вътрешната комисия и има достатъчно факти по този случай, посочи той.  

Според директора на митниците тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков съзнателно е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на службите, за да омаловажи дейността на ДАНС. Танов зави още, че едва вчера е узнал за договор между агенцията и застрахователна компания, в чието ръководство е Петров.

Бившият главен секретар при управлението на ОДС Николай Радулов пък разказа че още през 1997 година на ведомството е било известно, че Алексей Петров се е занимавал с рекет и силово застраховане, а после е заплашвал журналисти.

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че с операция „Октопод” се слага начало на борбата с организираната престъпност, която по думите му се е сраснала са държавния апарат. Според Цветанов прокуратурата има достатъчно доказателства, за да иска постоянен арест на седем от задържаните при операцията. Министърът посочи още, че "Октопод" е изцяло заслуга на МВР и ДАНС: Няма натиск в дейността на МВР или в ДАНС. Работим с партньорите по борбата срещу организираната престъпност.

Цветан Цветанов отказа да коментира дали има връзка между задържаните при операция „Октопод” и „Наглите”. Той не уточни и какви са конкретни обвинения, повдигнати на Алексей Петров: Самият факт, че в последните дни се говори не за останалите членове на организираната престъпна група, а за Алексей Петров, сами разбирате, че той е на много по-високо ниво от всички останали.

По думите на министъра Алексей Петров е бил „оперативно интересен повече от 10 години”. На въпроса дали, докато е бил в ДАНС, е опъвал чадър върху определени личности, или пък е шантажирал други, Цветанов отговори, че би могло да се върви и в такава подобна хипотеза. Той осветли и подробности около срещата си с Петров преди време и  посочи, че липсата на политическа воля е била причина „Октопод”-ът да се разраства.

Страхът е бил огромен и страхът все още продължава да бъде огромен. Аз обаче разчитам на тези граждани, на тези българи, които са се допирали до октопода и които по всякакъв начин са били смачквани от този октопод. Нека те да ни помогнат, призова Цветанов.

Софийският градски съд ще гледа  искането на прокуратурата седем от 14-те задържани при операция „Октопод” да бъдат оставени за постоянно в ареста. Няколко тома са доказателствата, подготвени от прокуратурата. Два от тях са със секретна информация, събрана със специални разузнавателни средства. Обвинението ще подсигурява убедителността си и чрез свидетелски показания на потърпевши, както и с помощта на документи, иззети от офисите и домовете на обвиняемите. 
 

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна