Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Ще се търси компенсаторен механизъм за заплатите на военните

Ще се търси компенсаторен механизъм за заплатите на военнослужещите, ако се приеме предложението държавните служители да си плащат осигуровките. Това увери на среща с военнослужещи в Пловдив министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Всеки може да отиде да пуши, където иска." каза министърът на отбраната пред военнослужещите, част от които в различни градове на страната, включително и в Пловдив, изразяват по този начин недоволството си от готвеното орязване на осигуровките им.

"Ако има някакъв морален аспект в това и служителите от тази система за сигурност да плащат частта от здравната осигуровка или пенсионната осигуровка, както всички останали работници в България, при всички случаи трябва да има компенсаторен механизъм, който да доведе до това – да няма фактическо, реално намаление на възнаграждението," подчерта министър Ангелов.

Лично ще защитавам това становище в правителството, което още не е взело решение, увери Аню Ангелов и призова: "И моля ви, слушайте какво казвам аз, когато става въпрос за армията, и слушайте какво казва министър-председателят, когато става въпрос за армията. Той имаше среща с висшия команден състав и много ясно обясни – няма как да увеличаваме през тази година заплатите. Никога, никой не е говорил за намаляване на заплатите."

До края на март ще излезе наредба за изплащане на обезщетенията на военнослужещите след напускане на армията, каза още министър Ангелов. В нея ще бъде регламентирано, че 20% от полагащите се пари ще бъдат получавани в момента на напускането, а до 6 месеца ще трябва да бъдат изплатени и останалите 80%.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна