Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи, военни, служители в затворите и данъчни протестират днес

Над 1000 служители от полицейските структури на МВР, пожарникари, служители на НАП и военнослужащи се събраха пред Народния театър в столицата, където започна насроченият протест от Синдикалната федерация на служителите на МВР. На протестната проява присъстват и полицейски служители на МВР от Румъния. На протеста присъстват и семействата на протестиращите.

Протестът е насочен срещу мерките, предложени от правителството по отношение на пълното заплащане на осигурителните вноски от държавните служители, което ще понижи доходите им.

Полицейският синдикат настоява за единен стандарт за всички служители на МВР, за подобряване на материално-техническата база, за реален и ефективен диалог с ръководството на МВР и за започване на административната реформа във вътрешното министерство.

Самият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също се очаква да дойде на протеста.

"Няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да взимат по-добри пари и няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да работят в по-добри условия. Днес възможностите на държавата са тези. Не бихме могли да си го позволим", заяви министър Цветанов.

Пред военнослужещи в Пловдив министърът на отбраната Аню Ангелов увери: "Никога никой не е говорил за намаляване на заплатите!"

Над 100 служители на военноморските сили се събраха на мирен протест пред щаба на Военноморския флот във Варна. Военнослужещите дойдоха със своите семейства и заявиха, че са тук, за да се срещнат, да пушат и да пият вода. Единствено капитан Любен Янков заяви, че от 19 години е във военноморските сили на ръководна длъжност, но е принуден да взема заеми, за да поддържа стандарта на семейството си.

Повече от 700 надзиратели участват в днешния национален протест. 50 от тях са от пазарджишкия затвор, съобщи председателят на Управителния съвет на Националния синдикат на служителите на затворите Илия Божинов. Според него, исканията на надзирателите не се различават особено от полицейските.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна