Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3000 души протестират в София срещу орязване на социалните им придобивки

Близо 3000 души от цялата страна се събраха на мястото на бившия мавзолей в София. Те мълчаливо пият студена вода в знак на недоволство от подготвяното орязване на социалните им придобивки. Протестът е организиран от данъчните служители. Към тях се присъединиха работещи в Агенцията по заетостта, в социалните дирекции и в здравната каса.

Конкретната причина за протеста им са обявените мерки от правителството, които предвиждат, че 12% намаление на заплатите на данъчните служители, ако се наложи сами да плащат осигуровките си. Според тях това ще доведе до абсурда 12 месеца те да работят за 10,5 заплати. Голяма част от служителите дойдоха на протеста с фишовете за месечните възнаграждения, за да докажат, че твърденията за заплати над 1 000 лв. са абсолютно неверни. Средната заплата според фишовете, които показват, е между 500 и 600 лв.

"Конкретното ни предложение е, че не сме съгласни с подхода към мерките за излизане от кризата. Желателно е да се срещнем на масата, за да го уточним с осигуровките проблемът. Иначе при едни нормални преговори сме съгласни на някакви конкретни действия, стига да сме на масата на преговорите", заяви председателят на данъчния синдикат в "Подкрепа" Николай Наков.

Отстъпката, които данъчните са готови да направят всъщност, е да плащат сами осигуровките си, но да се промени този член от Закона за държавния служител, който им забранява да работят на втори трудов договор. Такава възможност би им дала възможност да компенсират недостатъка в доходите си.

За първи път от 12 години насам данъчните са на улицата, припомнят си по-старите служители. През 1998 година те са протестирали срещу предложенията всички данъчни да бъдат на временни трудови договори и са успели в исканията си. Днес те са категорични, че възразяват срещу отнемането на единствената им привилегия като държавни служители.

За днес е планиран протест и на служителите в МВР. Още от 11 часа пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата започнаха да пристигат полицаи, надзиратели, военни, пожарникари. Полицейски служители пристигат заедно със семействата си. Към протестиращите се присъединиха и полицаи от Румъния, които носят трансперант с надпис "Румънските полицаи са на ваша страна. Те ви подкрепят".

Протестиращите посрещнаха дошлия при тях министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с освирквания. На въпрос на националното радио дали се притеснява от реакцията на своите колеги, той заяви, че не изпитва никакви притеснения и определи реакцията на полицаите като нормална. Пред "Хоризонт" Цветанов повтори казаното отпреди дни, че няма да позволи заплатите на полицаите да бъдат намалени.

Министър Цветанов се разходи сред събралите се полицаи, като освиркванията продължиха, но имаше и група граждани, които го спираха, за да се ръкуват с него и да му благодарят за това, което прави до този момент.

Пред сградата на Областната дирекция на МВР във Варна също се събраха служители на дирекцията. Те подкрепиха колегите си от София и подчертаха, че исканията им са изцяло социални. Според тях нищо не се е променило от миналия им протест през декември миналата година. Естествено, казаха те, много е трудно да работиш такава отговорна работа, когато не си спокоен за бъдещето си. Тук, за да ги подкрепят, дойдоха и техните семейства.

Преди това техните колеги от военноморските сили се събраха пред щаба на флота във Варна също със социални искания. Капитан Любен Янков заяви, че вярва на министър Аню Ангелов, който заяви и за БНР, че подкрепя позицията военните да бъдат компенсирани, ако се наложат някакви ограничения заради плащането на осигуровките и че вярва на ръководството на Министерството на отбраната, но въпреки това е много трудно, защото всички военни са принудени да взимат заеми, за да поддържат стандарта на семействата си.

В Бургас близо 300 полицаи подкрепиха протеста на колегите си от София, като се събраха пред областната дирекция на полицията. Протестиращите определиха действията си като опит за диалог с управляващите. Те настояха и за подобряване на материално-техническата база.

В специална декларация синдикатът на служителите в Главна дирекция "Охрана" подкрепи исканията на колегите си от МВР. Синдикатът е създаден през есента на 2009 година и е регистриран с решение на Старозагорския окръжен съд. В него членуват 350 служители на дирекцията.

С "открито събиране" протестираха и полицаи в Силистра. Председателят на местната синдикалната организация на служителите в МВР Пеньо Пенев обобщи исканията на протестиращите като желание "да се върне полицията на хората".

Повече от 700 надзиратели участват в днешния национален протест. 50 от тях са от пазарджишкия затвор, съобщи председателят на Управителния съвет на Националния синдикат на служителите на затворите Илия Божинов. Според него, исканията на надзирателите не се различават особено от полицейските.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна