Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Европейската седмица на устойчивата енергия в Брюксел

Във връзка с началото на Европейската седмица на устойчивата енергия 2010 година, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че ЕС и европейските граждани трябва да променят начина си на живот, за да допринесат за постигане на европейските цели в областта на енергетиката.

Йотингер, който при встъпването си в длъжност в Европейската комисия определи насърчаването на енергийната ефективност и възобновяемата енергия за един от основните си приоритети, заяви на пресконференция в Брюксел: "Едно е ясно. Нашите цели, нашите усилия, нашите инициативи не са достатъчни сами по себе си за постигане на амбициозната цел до 2020 година. Ако искаме да увеличим енергийната ефективност с 20% и възобновяемите енергийни източници с 20%, трябва да действаме не само на ниво ЕС или държави-членки, но трябва да гарантираме участието на всички на ниво местна власт, други институции, бизнеса, промишлеността и хората."

Европейската седмица на устойчивата енергия е най-важната проява от кампанията "Устойчива енергия за Европа", която популяризира производството и потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници сред гражданите, предприятията и обществените организации. Тази година тя се провежда от 22 до 26 март с поредица от дебати и конференции в Брюксел.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна