Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбитражен съд заплашва МО заради неизпълнение на ангажименти по договори

Арбитражен съд заплашва военното министерство заради неизпълнение на ангажименти по договори за модернизация. Това каза военният министър Аню Ангелов.

По сделката за доставка на транспортни самолети с италианската фирма "Алениа" засега не се водят преговори.

"Досега предложенията, които ни правят "Спартан", са от рода: изпълнете договора така, както е подписан, а може евентуално да се откажете от два самолета, да вземете обаче нещо друго от "Алениа аеронавтика". Аз не мога да си представя какво друго можем да вземем от "Алениа аеронавтика", освен самолети и запасни части за тях", коментира министър Ангелов.

България трябва да плати 91 млн. евро за пет "Спартан"-а.

"Нашата цел ще бъде да постигнем взаимно приемливо решение, без да плащаме. За първи път без да е доставено въоръжение и техника, без то да е прието по надлежния ред, 60% от стойността му се заплаща директно от банката "Сосиете Дженерал". При това положение, без да сме получили техника, директно вече трети месец ни теглят съответно по 60% за стойността на всеки един вертолет "Пантер". Нашата цел да пренасочим тези средства за плащане на вече доставени хеликоптери за 12-те хеликоптера, евентуално, "Кугър", след което да прекратим договора", каза още военният министър. 

България вероятно ще купува изстребител втора ръка. Министър Аню Ангелов се надява първите машини да бъдат доставени през 2014 година.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна