Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийското летище е отворено, но са отменени повече от 17 полета

Софийското летище е отворено, но са отменени повече от 17 от полетите за деня. По думите на директора на аерогарата Пламен Станчев на летищата в Европа ситуацията няма да се промени до два дни.

Определено, ако продължава вулканичната активност в Исландия, тази вулканична пепел ще продължи да се разпространява в атмосферата и ще продължи да се движи до неделя вечерта в тази посока. Тоест, можем да очакваме, че летищата, които са затворени сега, основно летищата в Западна и Северна Европа, ще останат затворени до неделя вечерта., заяви Станчев.

Многото отменени или пренасочени полети от столичното летище също затрудняват пътниците, но информация не липсва. Тя се дава от централите на авиокомпаниите и службата "Полетна информация" на летището. Билети също се връщат или заверяват на гишетата на отделните авиокомпании.

Според министъра на транспорта Александър Цветков има вероятност облакът да се задържи над Европа четири-пет дни. Министърът обясни пред "Хоризонт", че в момента вятърът не е достатъчно силен, за да разсее бързо вулканичната пепел.

Докато не бъде изчистено небето, докато не се разсее напълно този облак, полети в тази зона няма да бъдат осъществявани, тъй като не може да се гарантира безопасността на полета. Затова разпространението на облака ще се следи ежеминутно и ще се правят и промени съответно в разписанията на полетите., уточни министър Цветков.

Въздушното движение в Европа остава силно затруднено заради облака пепел от изригналия вулкан в Исландия. Стотици хиляди пътници са блокирани по летищата в Европа. Над 17 хиляди полета за цял свят са анулирани от снощи досега в различни държави.

По публикацията работи: Олга Иванова; Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна