Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчни и полиция проверяват 20 заложни къщи в София

Данъчни и полиция проверяват 20 заложни къщи в София. Това съобщи директорът на НАП Красимир Стефанов. В столицата има общо над 300 заложни къщи, като обект на вниманието на инспекторите са най-големите. Според Стефанов е обществена тайна, че те продават най-вече крадени стоки. Оказва се, че и дори вещи на Стефанов са били препродадени именно през заложна къща след кражба от дома му.

За тях е обществена тайна. Имаме достатъчно оперативни данни, че основно се търгува със стоки, които са предмет на престъпление, най-вече кражби и грабежи. Включително и аз съм пострадал от подобни кражби и препродажба през заложни къщи.

Първоначалният анализ при нас от базата данни, с които разполагаме, показват, че или отчитат минимални обороти или почти нищо не отчитат.


Данъчните ще ревизират и доходите и имуществото на собствениците на заложните къщи. Освен че стоките, които се търгуват там често са крадени, често служителите в тях нямат договори. Реално не плащат нито лични данъци, нито осигуровки.

Стефанов беше категоричен, че данъчните поетапно ще проверяват всички 300 обекта в София. Според него е крайно време да се разработи закон, който да регламентира работата на подобни обекти. 

За закон за заложните къщи у нас се говори от години - и до днес няма такъв. С наредби държавата се опитва да решава проблемите на парче, коментират специалисти. Миналата година им се забрани да препродават апартаменти - така се реши проблемът с продажбата на имоти, чиито нотариални документи са попаднали в недобросъвестни ръце.

Забрани се и да дават заеми - защото те не са банки. Според Вангел Вангелов чрез наредби и закони не могат да се разграничат добрите от лошите. Изрази и съмнение, че акцията ще даде резултат.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна