Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: "Хемус" ще бъде готова до 2020г.

Снимка: Архив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде цялостно изградена до 2020 година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като направи първа копка на участъка от Белокопитово до Каспичан. Строежът на оставащите 267 километра, ще струва 1,5 млрд. евро, като България ще получи за него и европейско финансиране. 8-километровата отсечка до Каспичан ще бъде изградена за 14 месеца. За целта от държавния бюджет са отпуснати близо 38 милиона лева. Изпълнител на обекта е шуменската фирма “Автомагистрали Черно море”.

Борисов изрази задоволство, че е убедил председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарите колко са важни за региона магистрала “Хемус” и четирилентовия път Русе - Шумен:

Това са два пътя, които дават бъдещето на този регион. Днес стартираме осем километра, а след четири седмици ще стартираме и от София насам, близо 10. В рамките на този месец ние ще направим вече около 18-19 километра от магистрала "Хемус".

Другата седмица започва ремонт на Ришкия проход и на пътя Силистра - Шумен, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заради недостиг на финансови средства ремонтъj на Върбишкия проход се отлага за догодина.

Безкрайно се гордеем, че Ришкия проход тръгва следващата седмица. Безкрайно се гордеем, че магистрала "Хемус" стартира без да имаме милиардите излишъци, а напротив - в най-тежката криза.

На церемонията присъстваха още вицепремиерът Симеон Дянков, областният управител на Шумен Димитър Александров и кметът на Варна Кирил Йорданов. Йорданов отказа да коментира дали ще се кандидатира за кмет и без подкрепата на ГЕРБ.  Наскоро срещу издигането на Йорданов се противопостави местното ръководство на партията. 

По публикацията работи: Мина Денева - Радио Шумен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна