Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден продължава стачката на таксиметровите шофьори в Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трети ден продължава стачката на таксиметровите шофьорите в Гърция. Движението е блокирано в разгара на туристическия сезон. Протестиращите не могат да достигнат до съгласие с управляващите за закона за либерализиране на професията им. Според синдикатите свободният достъп до разрешителни за таксиметрови услуги заплашва от фалит собствениците на таксита. Очаква се решението на организациите за бъдещите им действия, като има вероятност те да обявят безсрочна стачка.

Въпреки ангажимента на синдиката таксиметровите коли да се оттеглят от пристанища, летища и централни пътни артерии, това се случи само в Атина. В Самос, Крит, Колфу, Солун и други места в страната продължава да е затруднен или напълно прекъснат достъпа на туристи до пристанища и летища.
Круизни кораби с хиляди туристи са принудени да променят програмата си и да акостират на свободни от протести пристанища. При 40-градусови температури пътниците на фериботите сами си пренасят багажа на няколко километра докато стигнат до корабите. От туристическия бранш настояват за спешна намеса на прокуратурата, а опозиционните партии подкрепят протестите.

Във вторник протестиращите освободиха достъпа до летището в Атина и пристанището в Пирея, но блокираха почти всички пристанища по островите и летищата.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна