Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортна стачка обхвана Италия

Италия е блокирана от общонационална транспортна стачка. Парализиран е както градския, така и железопътния транспорт в страната. Протестът предизвика хаос в големите градове на Италия. От сутринта спря метрото в Рим, Милано и Неапол и в цялата страна не се движи наземният градски транспорт.

Държавната компания "Трениталия" гарантира само движението на влаковете по далечни дестинации и тези, обслужващи летищата.

Стачката се организира по призива на основните синдикални организации и към нея се присъединиха почти 90% от работещите в сектора. Те настояват пред правителството да бъде сключен нов колективен трудов договор, след като предишният не е обновяван вече три години. Транспортните работници са недоволни от условията на труд и от това, че не им се изплащат обещаните увеличения на заплатите.

Поредната транспортна стачка, този път в разгара на летния сезон, затрудни особено туристите и пътуването на италианците в отпуск. Централната римска гара е задръстена от чакащи пътници и има дълги опашки за таксита.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна