Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ е предотвратила аварии и щети за над 500 000 лева

Снимка: БГНЕС

ЧЕЗ е предотвратила аварии и материални щети на стойност над 500 хил. лева за година и половина с помощта на модерни термовизионни камери, съобщиха от дружеството. Локализирани и отстранени са били близо 2000 повреди в трафопостове и подстанции.

Компанията въведе в експлоатация три камери през април 2010 г. С тях се извършват обследвания на енергийните обекти на територията на Западна България. Чрез заснемане на термограми на съоръженията, камерите дават възможност за установяване на потенциално слаби места в изолацията и за определяне на обема на необходимите ремонтни дейности. Заснемането се извършва, без да се налага изключване на захранването за клиентите. Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане" в компанията заяви:

Оптимизирането на работните процеси с подобни модерни технологии води до повишаване на сигурността на захранването за нашите клиенти. От една страна – чрез намаляване на броя и продължителността на авариите, и от друга – чрез спестяване на средства, които се инвестират в развитие и реновиране на съоръженията по мрежата

За 2010 г. компанията е вложила близо 1 млн. лева в различни проекти, свързани с превантивна диагностика, поддържане и контрол на енергийните съоръжения.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна