Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО не признава резултатите от президентските избори в Абхазия

Снимка: БГНЕС

НАТО не признава резултатите от президентските избори в Абхазия на 26 август, посочва генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според официалните резултати вицепрезидентът Александър Анкваб е избран за президент на сепаратистката република, отцепила се от Грузия, с 54,86 процента от гласовете.

Произвеждането на такива избори не съдейства за мирно и трайно уреждане на ситуацията в Грузия, се казва в изявлението, където Абхазия е наречена "грузински регион", посочва руската агенция.

Абхазия и друг грузински сепаратистки регион - Южна Осетия, са признати за суверенни държави от Русия, Венецуела, Науру и Никарагуа.

Алиансът потвърждава, че подкрепя изцяло суверенитета и териториалната цялост на Грузия, подчертава в изявлението си генералният секретар на НАТО.

Абхазия ще продължи да развива и укрепва отношенията си с Русия, заяви от своя страна Александър Анкваб на първата си пресконференция след обявяването на изборните резултати. Москва е стратегически съюзник на Сухуми, добави той.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна