Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски: До 6 месеца може да се приватизират "Товарни превози" в БДЖ

Снимка: БГНЕС

До половин година може да се направи приватизацията на "Товарни превози" в БДЖ. Това прогнозира пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Реформата в железниците предвижда разделянето на "Пътнически превози" от "Товарни превози":

Самата сделка по приватизация ще бъде извършена от Агенцията по приватизация. Преговорите със Световна банка приключиха. Цялата документация е изпратена в централата на Световна банка. Трябва технически да се изчака да мине бордът на директорите на Световна банка, за да бъде одобрен заема. Това може да стане или сега септември, ако няма възможност да влезе като дневен ред вероятно ще бъде октомври, но заемът ще бъде факт. Тоест преструктурирането продължава.

Директни съкращения в железниците не се предвиждат. Определени дейности, които ръководството счита за нетипични за БДЖ ще бъдат дадени на външни изпълнители, уточни министър Московски.

Нововъведенията, свързани с провеждането на шофьорските изпити, ще ограничат курупцията, увери министърът. Според него 16 години е нисък праг за получаване на шофьорска книжка при условията в България и предстои сериозно обсъждане на това предложение.

Самата проверка на листовките ще се извършва чрез компютър със специален скенер и баркод. Такъв всяка листовка ще има. Комбинациите няма възможност да се наизустяват, както беше до сега. Този подход няма да може да се прилага вече, тъй като комбинациите са много варианти и те няма да могат да се повтарят. Най-общо въпросите намаляват, вместо 60 ще бъдат 45. Ще има опция за повече от един верен отговор. Ще има камери на самия изпит Ще се използват електронни таблети.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени