Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия призна Преходния национален съвет за единствен законен представител на Либия

Чехия призна легитимността на Преходния национален съвет като единствен законен политически представител на Либия. Падането на режима на Муамар Кадафи отваря нов етап в историята на свободна Либия - това обяви чешкият външен министър Карел Шварценберг в официално съобщение на Чернинския дворец.

Чешката република е готова за развитие на сътрудничеството с новото правителство и другите представители на страната, които се очаква да поведат Либия в преходния период до свободните избори. Големите задачи, които стоят пред Преходния национален съвет са: осигуряване на спокойствие и сигурност в цялата страна, начало на всенароден политически диалог, който да доведе до необходимите политически и икономически реформи, както и до правителство на правото и респект към човешките права и свободи.

Чехия има готовност да продължи да оказва хуманитарна помощ както и досега за страдащите в Либия. Централноевропейската страна заявява също така готовност да се включи в следвоенното обновление на Либия, както двустранно, така и в рамките на Европейския съюз, ООН и НАТО.

Чехия беше сред първите държави, установили контакти с либийските бунтовници. В края на месец юни министър Карел Шварценберг посети Бенгази и се срещна с техни представители.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна