Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две години в България може да бъдат сглобявани електромобили

Снимка: Архив
До две години в България може да бъдат сглобявани електромобили. Това заяви председателят на Индустриалния клъстър "Електромобили" Илия Левков. В организацията членуват над 31 икономически и научни субекта, между които Българската академия на науките, шест общини, фирми за производство на електродвигатели и частни лица.

Участниците в Индустриалния клъстър за електромобили приеха и харта, която ще се превърне в основен документ за в бъдеще, като в него се дефинира стратегията, която държавата и обществото трябва да следват. Илия Левков е убеден, че страна ни има огромен потенциал, за да разкрие родна електромобилна индустрия:

Идеята е да бъде сглобяван в България, но освен това основните агрегати да бъдат произвеждани в България. Този процес ще бъде насочен към общините, защото те са генераторът на потребление на електромобили. Мисля, че имаме добра сработка с държавата, а нашата цел да направим точно такава индустрия.

В България вече има създаден електромобил, създаден от ломска фирма. Първата продажба обаче не е ясно кога ще бъде извършена:

Български електродвигател, български регулатор и с български батерии.

Новата технология не е само за местния бизнес. Специалистите изграждат електромобили върху основата на стари коли като вграждат слънчеви клетки директно върху покрива на колата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна