Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборите на Хърватия и Ирландия на крачка от финалите на европейското първенство по футбол

Хърватите почти сигурно ще играят на европейските футболни финали
Снимка: www.daylife.com

Националните отбори на Хърватия и Ирландия на практика си осигуриха място на европейските футболни финали в Полша и Украйна догодина, след като постигнаха убедителни победи като гости в първите срещи от баражите.

Хърватия победи с 3:0 Турция в Истанбул, а Ирландия се наложи с 4:0 при гостуването си на Естония. Отборът на Чехия, който е съперник на България в световните квалификации за Мондиал'2014 в Бразилия, постигна домакинска победа с 2:0 над Черна гора. В четвъртия двубой Босна и Херцеговина и Португалия завършиха 0:0. Реваншите са във вторник, а победителите от четирите мача се класират за Евро'2012.

Кейт Андрюс изведе Ирландия напред в резултата в Талин още в 13-та минута. В 34-та домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Андрей Степанов получи червен картон за грубо нарушение срещу Роби Кийн. Джонатан Уолтърс в 67-та минута вкара втори гол за Ирландия, а четири минути по-късно Роби Кийн също се разписа. Две минути преди края на мача с второто си попадение в срещата, което бе от дузпа, Роби Кийн оформи крайния резултат - 4:0 за Ирландия. Естония доигра мача с девет души, след като в 77-та минута капитанът Райо Пиироя получи втори жълт картон за игра с ръка. Тази победа на практика осигурява място на Ирландия на европейското първенство догодина.

Хърватия вкара три гола при гостуването си на Турция в Истанбул и също е почти сигурен участник на шампионата на Европа. Ивица Олич, Марио Манджукич и Ведран Чорлука се разписаха за хърватския тим. Олич вкара първия гол още във 2-та минута след асистенция на Чорлука. Нападателят на Волфсбург Марио Манджукич бе точен след удар в глава в 32-та минута, а в 51-та минута Чорлука направи 3:0 след центриране от пряк свободен удар на Дарио Сърна.

Отборът на Чехия, който от 1996 година неизменно участва на всички европейски първенства, също направи голяма стъпка към Украйна и Полша след победа с 2:0 над Черна гора. Вацлав Пилар в 63-та минута и Томаш Сивок в последните секунди на добавеното време донесоха успеха на Чехия. Вратарят на домакините Петер Чех игра със специална маска на лицето, след като миналия уикенд счупи носа си в мач от английското първенство срещу Блекбърн.

Босна и Херцеговина и Португалия завършиха 0:0. Гостите създадоха доста голови положения, които обаче не успяха да реализират. Още в началото на мача вратарят на домакините Асмир Бегович спаси удар на Раул Мейрелеш. Футболистите на Португалия доминираха, но пропуски направиха Кристиано Роналдо и Пепе. В 54-та минута Елдер Пощига също бе близо до гола. Най-чистото положение за домакините бе в 16-та минута, когато удар на Ведад Ибишевич мина покрай вратата на Португалия.

 

Първи срещи от баражите за класиране на европейско първенство по футбол през 2012 година в Полша и Украйна:

Чехия - Черна гора - 2:0 (0:0)

голмайстори: 1:0 Вацлав Пилар 63, 2:0 Томаш Сивок 90+2

Естония - Ирландия - 0:4 (0:0)

голмайстори: 0:1 Кейт Андрюс 13, 0:2 Джонатан Уолтърс 67, 0:3 Роби Кийн 71, 0:4 Роби Кийн 88

червени картони: Андрей Степанов (Естония, 34-та минута), Райо Пироя (Естония, 77-та минута)

Турция - Хърватия - 0:3 (0:2)

голмайстори: 0:1 Ивица Олич 2, 0:2 Марио Манджукич 32, 0:3 Ведран Чорлука 51

Босна и Херцеговина - Португалия - 0:0

Реваншите са във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна