Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: До 2020 година парите за магистрали трябва да отиват за жп линии

Снимка: БГНЕС

До 2020-та година трябва да спрем да говорим за магистрали и парите да бъдат прехвърлени към железниците, заяви в Първомай премиерът Бойко Борисов.

Той и министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова присъстваха на тестването на жп отсечката Крумово-Първомай, която е част линията Пловдив-Свиленград. По тази отсечка влаковете вече могат да развиват до 160 километра в час.

Тестът се извършва от специализирана лаборатория на Националния институт по транспорта -  единствената у нас, която може да прави замервания на жп трасета за подобна скорост. В Първомай премиерът Борисов връчи акт 15 за пътя до Димитровград на началника на гарата:

Стратегията на ЕС е до 2020 година трябва да спрем да говорим вече за магистрали, те отдавна хората са си ги направили, разбира се, и всичко да отива на жп линиите, защото те са и екологично чисти, и най-бързи, и най-преки влизат в центровете на градовете, изградени инфраструктура, така че в момента това, което правим, е да гарантираме в следващите години железниците да бъдат европейски.

До 2014 година на пътуващите от Пловдив до Свиленград ще могат да се придвижват за час и 15 минути, подчерта министърът на транспорта Ивайло Московски. Той уточни, че вече е стартирала тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждането на отсечката до Свиленград, което ще се финансира от оперативната програма "Транспорт".

Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

 


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна