Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети оцелял е локализиран във вътрешността на корабa "Коста Конкордия"

Около 17 души продължават да са в неизвестност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още трима души бяха спасени от претърпелия корабокрушение край италианския бряг круизен кораб "Коста Конкордия". Броят на хората в неизвестност намалява. Към момента хората в неизвестност са 17. Няма пострадали сред 8-те българи намирали се на кораба.

Двама от оцелелите, които бяха открити от спасителите през нощта на полупотъналия кораб са младоженци от Южна Корея, които са били на сватбено пътешествие. Те бяха намерени в кабината им. Днес сутринта беше спасен още един човек, италианец, член на екипажа.

При тежкия инцидент с луксозния круизен кораб, който стана в петък вечерта край остров Джилио загинаха трима души, около 70 бяха ранени, а 17 души все още остават в неизвестност.

Съществуват опасения, че на кораба все още може да има пътници, тъй като при изгасването на електричеството след удара с каменен риф, вратите на каютите са се блокирали автоматично.

Спасителните работи продължават и в момента с помощта на водолази. Проверяват се и всички каюти, останали над повърхността на водата.

Осемте българи – един турист и 7 членове на екипажа, които са се намирали на борда на кораба, са в безопасност и италианските власти съдействат на всички пътници да се завърнат у дома.

На гигантския круизен кораб пътуваха 4200 души от 56 различни националности.
Причина за инцидента най-вероятно е грешка на капитана, който се е отклонил от предвидения маршрут и се е доближил прекалено – на 1 миля – до тосканския остров. Капитанът Франческо Скетино беше арестуван по обвинение за непредумишлено убийство, небрежност и преждевременно напускане на кораба. Откритата черна кутия на лайнера ще помогне при разследването на катастрофата.

Джани Онорато, генерален директор на компанията "Коста Крочере", която притежава кораба Коста Конкордия, обяви вчера случилото се край остров Джилио за безпрецедентна трагедия:

Трудно е в този момент да се каже какво се е случило. Властите имат пълното ни съдействие, за да разберат причините за тази трагедия, която няма прецедент в нашата история.

Информацията е на кореспондента на БНР в Италия Ирина Стоилова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна