Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Петров: Отговорността за случилото се в село Бисер носи Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС
В качеството си на експерт по вътрешна и външна сигурност и на бивш служител на ДАНС, който половин година с геодезисти и хидроинженери е работил в областта на кризисните ситуации, Алексей Петров обясни, че планът за действие при кризисни ситуации, който е липсвал в област Хасково, се изготвя по препоръка на МВР и съвместно с общинските структури, пожарната и БЧК. По думите му трагедията в с. Бисер е можело да се предотврати, ако е бил спазен и Законът за водите, което е задължение на МОСВ. Според него е необходимо всяка община да има и оперативен план за противодействие. Според Петров отговорността за случилото се в с. Бисер и околността се носи от вътрешния министър Цветан Цветанов. Петров коментира и собствеността на язовирите у нас:
Законът е уредил как да се управлява рискът. Друг е въпросът, че някой се опитва да си прехвърля топката, за да заблуждават обществото. В Закона е казано ясно, че МВР трябва да предпише собственикът или стопанинът да изработи авариен план и когато той остарее, МВР трябва да поиска да бъде актуализиран, и ако това някой го беше изпълнил, в случая министърът на вътрешните работи, то тогава ДАНС щеше да обърне внимание на счупения кран и да има контролирано изпускане на водата. Всичко е изключително просто и много добре подредено. Заради този случай след 20 години управляващите се опитват да поставят под съмнение видовете собствености.

В ДАНС съществува дирекция, в която би трябвало непрекъснато да постъпва всякакъв род информация, свързана със сигурността, включваща и язовирите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна