Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Великова за сагата "конституционен съдия": Търси се кандидат на управляващите

Снимка: Архив

В обзорното предаване "От петък до петък" беше коментирана темата за дългия и труден избор на конституционен съдия от парламентарната квота - тя започна от скандала около Венета Марковска, мина през неуспешния й опит да положи клетва и продължи със сътресения вдясно и въпроса кой ще внесе поредната кандидатура.

Отговор дадоха независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия от квотата на парламента на мястото на бламираната Венета Марковска.

Номинацията беше направена снощи на извънредно заседание на НИС на СДС. След отказа на сините депутати да я внесат в парламента, това направиха отцепилите се от "Атака" Николов, Карбов и Тетимов. Днес е крайният срок за внасяне на кандидатури за конституционен съдия. Изборът ще се проведе на 19-и декември. В кулоарите на парламента Румяна Василева записа мнения на депутатите, внесли кандидатурата на Гугушева. Те я определиха като кандидат с безупречен професионализъм и високи морални качества.

Това е естествено следствие от поръчката да се намери кандидат, когото да подкрепи ГЕРБ, коментира Силвия Великова. Чу се, че  РЗС и Марешки имали дълга резервна скамейка и неофициалната информация е, че ще се заложи на тяхна кандидатура, прогнозира Великова. 

В звуковите файлове можете да чуете репортажа на Р. Василева и коментара на С. Великова.

По публикацията работиха: С. Великова, Р. Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна