Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Карамаринов: Доволен съм от представянето на нашите

Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов остана доволен от представянето на нашите лекоатлети на завършилото европейско първенство в зала в Гьотеборг.

Европейското първенство завърши по един чудесен начин за България. В последния ден - 4 финалистки и златен медал за Тезджан Наимова. Тя направи едно невероятно завръщане. След доста години на проблеми тя се завърна по възможно най-добрия начин. Така в момента България държи европейските титли в късия спринт и на открито, и в зала. Просто най-бързите европейки са българки. С това не само българската спортна общественост трябва да бъде щастлива, а и цяла България, каза Карамаринов.

Наимова спечели титлата на 60 метра снощи с личен резултат от 7.10 секунди на шампионата на Стария континент в зала в Гьотеборг (Швеция). Тя направи личен рекорд още в сериите в събота от 7.12 секунди, след което в неделния полуфинал свали с още една стотна до 7.11 секунди.

Тезджан бяга великолепно и два пъти в рамките на един ден постигна личен резултат. Златният медал сам по себе си говори за това, което тя направи. Сигурен съм, че неприятните моменти вече са зад гърба и занапред я очаква само това, което видяхме на финала в Гьотеборг, коментира Карамаринов.

Европейската шампионка на открито от Хелзинки 2012-а Ивет Лалова остана четвърта на финала с личен рекорд от 7.12 секунди.

Представянето на Ивет също е чудесно. В никой случай не трябва да се неглижира нейното четвърто място, защото 60 метра не е нейната най-силна дисциплина и въпреки това, в Гьотеборг тя също на два пъти направи личен резултат, каза Карамаринов.

От останалите българи Венелина Венева-Матеева се класира шеста на скок височина, а Мирела Демирева (скок височина) и Златозар Атанасов (троен скок) също влязоха във финал и записаха седми места.

Чудесно се представиха и Венелина Венева и Мирела Демирева в скока на височина. Самото им участие на финала заслужава адмирации. Петима финалисти и златен медал е едно чудесно представяне на България. Всичките ни състезатели, които участваха или си направиха лични постижения, или се доближиха до тях. Няма такива, за които можем да кажем, че са се провалили. Вярно е, че очаквахме повече от Виктор Нинов и Георги Иванов, които с отличните си резултати през сезона даваха надежди за нещо повече в Гьотеборг, но няма как всички да се реализират. Не искам да пропусна и силното представяне на Златозар Атанасов в тройния скок, което допълни отличното представяне на българските атлети, каза още Карамаринов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна