Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев представлява България на Европейския съвет в Брюксел

Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде днес и утре в Брюксел, където за първи път ще представлява България на Европейски съвет. Голяма част от темите, които ще обсъждат държавните и правителствените ръководители на 27-те, се припокриват със задачите, които Плевнелиев възложи на служебното правителство у нас.

Европейските лидери, както и служебното правителство на България, се очаква да посветят много от времето си на икономическия растеж и заетостта. Решения не се предвиждат, предстои преглед на мерките, предприети в отделните страни във фискалната и икономическата сфера и по отношение на разкриването на работни места. Други теми ще са следващият 7-годишен бюджет, иновациите, образованието и квалификацията, и дигиталният дневен ред на Евросъюза.

Държавният глава, който при избирането си обяви намерение да участва в Европейските съвети, ще дебютира на подобен форум заради процедурна невъзможност това да направи новия служебен премиер едва на втория ден след встъпването си в длъжност. Засега няма информация дали Плевнелиев смята да се включи и в следващи срещи на върха, или участието му днес и утре ще е изключение.

Междувременно стана ясно, че на традиционната преди всеки съвет среща на лидерите от ЕНП, за първи път в последните 5 години няма да участва експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Паралелно с нея днес ще се проведе и среща на лидерите от левицата, домакин на която ще е председателят на партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Многохилядна демонстрация се очаква да посрещне държавните и правителствени ръководители в Брюксел следобед. Протестът срещу мерките за икономии и с искане за промяна на курса е организиран от Конфедерацията на европейските синдикати, който очаква в проявата да се включат поне 10 000 души от различни страни. В Брюксел вече има затруднения в трафика и движението на градския транспорт заради затворени улици в района, в който ще преминат демонстрантите.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна