Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще сезира КС за разпоредби от поправките в закона за устройство на Черноморието

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Законът предвижда съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти и издаването на разрешение за строеж да се извършва само след писмено становище на министъра на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице, удостоверяващо, че в имота не попадат дюни.

Въвежда се забрана за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж в поземлени имоти по Черноморското крайбрежие, в които попадат пясъчни дюни.

Държавният глава обаче ще сезира Конституционния съд във връзка с новосъздадени текстове в приетия закон.

Като отчита характера на пясъчните дюни като природно богатство, законодателят ги обявява за публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. Промените в закона, позволяващи строителство върху дюните на всички обекти на техническата инфраструктура, не осигуряват разумното използване на тези природни богатства. То трябва да отчита значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство, например националните обекти и общински обекти от първостепенно значение, смята президентът.

В условията на икономическа криза трябва да се търсят мерки за насърчаване на инвестициите и за развитие на икономиката. Това обаче трябва да става по ясни
правила.

Според президента законът предвижда и двойствен режим за горските територии, което не гарантира равнопоставеност на гражданите и на юридическите лица.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна