Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници призоваха за преразглеждане на всички концесии

Снимка: БГНЕС

Природозащитници призоваха за преразглеждане на всички концесии и разваляне на концесията със "Софийска вода". Марияна Христова от гражданската инициатива срещу добива на шистов газ подчерта, че концесиите в момента не са в полза на националния интерес. Липсва и контрол върху тях:

Не само тази на "Софийска вода", говорим и за всичките концесии, които са цветни и ценни метали, говорим и за концесиите, които са за нефт и газ, говорим и за концесиите, които са за минералните ни води. Цената на водата би трябвало да е 47 стотинки, а тя в момента е 1,47. Концесионната такса би трябвало да представлява един буфер, който служи за покриване на някакви непредвидени беди, разходи или аварии. Другото нещо, което нашите управници не споменават е, че когато другите държави дават нещо на концесия, те най-често имат договори от типа „Джойнт венчър”, в който държавата участва единствено и само с ресурса.

Борислав Сандов, съпредседател на политическата партия "Зелените" подчерта, че България ще става все по уязвима относно водите, свидетелства, за които са продължителните сухи периоди и наводненията:

Използването на чешмяната вода за питейни нужди спестява до 99% от емисиите на парниковите газове в сравнение с бутилираната вода, така че е много по екологично да продължаваме да ползваме чешмяна вода за питейни нужди. От 50 до 70 процента са средните загуби на ВиК дружествата в България, което е абсолютно недопустимо и това всичко се плаща от потребителите.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна