Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главното мюфтийство поиска да стане собственик на Безистена в Ямбол

Снимка: Архив
Главното мюфтийство поиска да стане собственик на ямболския Безистен. Сградата е паметник на културата и един от символите на Ямбол.

В искова молба до Ямболския окръжен съд от Главното мюфтийство настояват сградата на Безистена и земята около нея да им бъдат предоставени, тъй като са били на мюсюлманската общност и са отнети по незаконен начин в началото на 20 век.

Според кмета на Ямбол Георги Славов документите за собствеността на Безистена са изрядни. През 1972-ра година той е обявен за паметник на културата, а през 2002-ра година става частна общинска собственост:

Това, че Главното мюфтийство има някакви претенции, си е техен проблем. Поне аз, докато съм кмет, ще направя всичко възможно, за да не позволя някой да сложи ръка върху Безистена, той си е на Ямбол и трябва да си остане на Ямбол.

Като стимул за претенциите на Главното мюфтийство кметът посочи спечеления от Община Ямбол проект за обновяване на сградата на Безистена за над 3 млн. лева:

Защо не дойдоха преди 2,3,5,10 или 20 години? Дойдоха сега, когато в един момент се разбра, че с тези европари Безистена ще бъде превърнат в много атрактивно място.

Предстои по казуса да се произнесе съдът, а междувременно проектът за обновлението на Безистена вече стартира.
По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени