Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха за опит за убийство кмета на община Исперих

Снимка: Марина Бенова

Кметът на община Исперих Бейсим Басри е арестуван по обвинение в опит за убийство заради стрелбата срещу трима горски стражари в резервата "Воден" в края на февруари, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград. Прекратено е първоначалното обвинение за стрелбата срещу общинския служител Шенол Хълми.

Две обвинения са повдигнати срещу Бейсим Басри - за опит за убийство на длъжностно лице при изпълнение на функциите му и за възпрепятстване опита на ловните надзиратели той да бъде задържан в района на ловното стопанство като бракониер, стреляйки по тях с ловна карабина.

Според прокуратурата поредица от лъжливи свидетелски показания от подчинени на Басри общински служители и негови приятели са насочили първаночално разследването срещу шофьора на Община Исперих Шенол Хълми. Събраните доказателства по делото, сред които и ДНК експертиза от биологичен материал, обаче, са дали основание да се направи обоснованото предположение, че именно Басри е бракониерът, стрелял по лесничеите.

От защитата на обвиняемия изказаха подозрение, че икономически или политически мотиви стоят зад задържането на кмета на Исперих и обявиха, че ще обжалват наложената му най-тежка мярка задържане под стража.

От Общинската организация на ДПС в Исперих призоваха да не се търсят политически мотиви в чисто криминалното разследване срещу обвинения в опит за убийство Бейсим Басри. Партийната структура се обявява и срещу поемането на кметските функции в общината от заместник-кмета Невин Скендер, която е определена от Басри за временно изпълняваща длъжността кмет.

Председателят на Общинския съвет и лидер на ДПС-Исперих Гюнай Хюсмен свиква утре вечер председателите на групите и комисиите в местния парламент, за да се вземе решение за насрочване на извъредна сесия.
По публикацията работи: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна