Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция задържаха един от надзирателите, стреляли срещу имигранти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес гръцката полиция задържа един от обявените за издирване надзиратели, които стреляха срещу протестиращи имигранти в ягодови оранжерии на полуостров Пелопонес. 33-ма нелегални имигранти от Бангладеш са в болница с тежки наранявания, но без опасност за живота.

Министърът на обществения ред Никос Дендяс лично посети мястото на "кървавото събитие", както го наричат медиите. Ягодовите оранжерии в района на Неа Манолада се превърнаха в символ на жестокост. Министърът се информира за хода на разследването и съобщи, че полицията вече ще следи за престъпленията на онези гърци, които не изплащат осигуровки на сезонните работници.

Задържан е собственикаът на ягодовите оранжерии, а двама от надзирателите все още се издирват. Полицията има данни за тяхната самоличност и се очаква скоро и те да бъдат арестувани. Властите разполагат и с видеоматериал, заснет по време на стрелбата срещу протестиращите имигранти.

Всички политически сили в Гърция се обединиха срещу случаите на експлоатация на нелегални имигранти. Неправителствени организации за защита на човешките права и синдикатите ежедневно провеждат демонстрации срещу липсата на контрол върху условията на труд при сезонните работници.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна