Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В България започна търсене на нови управляващи, пише швейцарският вестник НОЙЕ Цюрхер Цайтунг  След като ГЕРБ не намери партньори за създаване на правителство, най-вероятният сценарий е нестабилна коалиция между социалистите и партията на турското малцинство ДПС, с тихата подкрепа на ултранационалистите. За червените обаче подобна математика не е лесна. Заедно с ДПС те имат половината места и затова всяка инициатива на колицията ще изисква абсолютно мнозинство на нейните членове и ще зависи от подкрепата на най-малко един от депутатите на ГЕРБ или "Атака". Какви компенсации ще поискат атакистите за доброто си поведение обаче все още не е ясно, посочва вестникът. 

Европейският съюз ще направи, цитирам, голяма грешка, ако включи "Хизбула" в списъка с терористичните организации, отбелязва  Таймс Ъв Израел, като цитира заместник-главния секретар на движението Наим Касем.  Великобритания внесе официално искане за включване на групировката в европейския списък с терористичните организации. Въпреки че предложението ще бъде обсъдено в началото на юни, Франция и Германия вече се изказаха в подкрепа на искането.

Американският гигант "Гугъл" готви проекти за изграждане на  интернет мрежи в бързо развиващите се страни в Африка и Азия, съобщава Уолстрийт Джърнъл. Навлизането на компанията на тези пазари ще даде възможност за достъпн до интернет на близо милиард нови потребители. Според издането, "Гугъл" преговаря с редица правителства на страни като Кения и Южна Африка за изграждане на безжични мрежчи, включително и в отдалечени райони. С тези две държави се обсъжда и промяна, която ще позволи използването на честоти, запазени досега за телевизията.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна