Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сочи складират сняг за Олимпиадата

Снимка: AP

Властите в руския курорт Сочи, който ще е домакин на Зимната олимпиада пред 2014, складират сняг в случай, че идната зима се окаже мека като предходната, съобщава Би Би Си. Из хълмовете на ски курорта са натрупани огромни купчини сняг, покрити с рефлектиращо термофолио.

Най-мащабната операция за консервиране на сняг в света действа, защото шест месеца преди началото на Олимпиадата са се стопили едва 20 процента от натрупания сняг, а температурите в Сочи това лято достигаха тридесет градуса.
Инсталирана е и най-модерната система за изкуствен сняг, която обаче може да се използва само при температури под нулата, а през февруари тази година те са достигали 19 градуса, заяви председателят на олимпийския комитет в Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко. 

"Нямахме късмет, защото миналата зима беше необичайно топла и страдахме от недостиг на сняг. Но въпреки това успяхме да проведем състезанията и тестовете на съоръженията за Олимпиадата. Надяваме се тази зима нещата да се обърнат и да се чудим какво да правим със снега, вместо да използваме складирания."

Организаторите полагат всички усилия, за да проведат една успешна Олимпиада, но рискът от недостиг на сняг остава след като тя ще се провежда в морски курорт, коментира Би Би Си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна