Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Бежанската вълна от Сирия е най-голямата заплаха за сигурността

Снимка: БГНЕС

Евентуалната бежанска вълна към България при военна операция в Сирия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни. Това е оценката на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който заседава близо три часа. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев посочи мерките, които ще бъдат предприети:

Мерки, които ще доведат до засилване на наблюдението на държавната граница, конкретни действия и организация по настаняването и осигуряването на условия на бежанците в България и на трето място, това са мерки, които ще доведат до намиране на механизми за получаване на помощ по отношение на настаняването на бежанци на наша територия.

Със заповед на премиера се създава оперативен щаб с две нива на управление, посочи Йовчев:

На първо ниво тук в Министерство на вътрешните работи и на тактическо ниво на територията на град Елхово и на територията на град Хасково, които ще имат за цел именно тези два щаба да покрият всичко необходимо и да създадат необходимата организация да наблюдават и да управляват процесите, свързани именно с наблюдение на държавната граница и с настаняване на бежанци. Искам да кажа към момента категорично, че не разполагаме с данни, които да свидетелстват за наличие на пряка терористична заплаха за територията на Република България. Но във връзка с променената ситуация в Близкия изток предприемаме действия още веднъж по оценка и актуализиране на националния план за противодействие на тероризма.

В момента няма данни за пряка терористична заплаха за България. Военният министър Ангел Найденов потвърди, че към момента към България не е отправено искане за участие във възможна военна операция:

Остава висока вероятността за провеждане на военна операция. На заседанието на Съвета по сигурност, доколкото няма искане по отношение на България за участие във военна операция, не сме обсъждали подобно военно решение или съответно параметри на българско участие.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин отново призова българските граждани да не пътуват към Сирия и съседните страни:

От наша страна е осъществена предварителна подготовка за евентуална евакуация на български граждани от региона, ако ескалацията на конфликта продължи и преценим, че животът и здравето на българските граждани са застрашени.

Правителствената пресслужба разпространи по-късно информацията, че оперативният щаб в Елхово ще наблюдава държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури, а приоритет за щаба в Хасково е осигуряване приема на бежанския поток. Ръководител на Националния оперативен щаб ще бъде вътрешният министър Цветлин Йовчев, а заместник - заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Сред приетите от Съвета по сигурността 11 спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск са: изготвяне на прогноза за очакваната бежанска вълна до края на годината, проучване на процедурата за получаване на финансова помощ, актуализация на Националния план за противодействие на тероризма, преглед на бюджетите на държавните ведомства за пренасочване на средства за посрещане на бежанския поток, включително оценка на държавния сграден фонд, медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите в страната бежанци.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна