Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не изключват възможността отново да се обърнат към ООН за резолюция за Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Съединените щати не изключват възможността отново да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осигурена резолюция за Сирия, след като инспекторите на организацията завършат доклада си. На пресконференция в Париж, Кери обяви, че предстои президентът Барак Обама да вземе решение по въпроса:

Ясно е, че ако не предприемем действия, посланието към Хизбула, Иран, Асад ще бъде, че никой не се интересува, че е бил нарушен този почти стогодишен стандарт и са използвани оръжия, забранени от 189 страни.

Джон Кери акцентира и на въпроса за химическия арсенал, с който разполага Сирия:

Башар Асад е използвал химически оръжия най-малко 11 пъти, според нашите най-добри оценки, с яснота в доказателствата, които представихме пред света за 21 август. Той разполага с едни от най-големите запаси от химически оръжия в света и в момента няма никакво намерение да преговаря. Така че е сигурно, че ако бъде заплашен, той отново ще ги използва.

Американският държавен секретар говори и за международната реакция по отношение на режима в Сирия:

Всички ние не искаме да живеем със съзнателното решение, че сме обърнали гръб на този проблем, че няма да спрем това да се случва, че няма да направим необходимото да изясним на този диктатор, че ще му бъде потърсена отговорност и че не може да използва тези оръжия безнаказано.

В Париж Кери се срещна с делегация на страните от Арабската лига, с които обсъди конфликта в Сирия и обоснова нуждата от военен удар срещу режима в Дамаск. Развръзката на конфликта трябва да бъде политическа, каза Кери след срещата. Той подчерта отново важността от ясен отговор на употребата на химическо оръжие от режима в Дамаск, но наблегна, че партньорите от международната коалиция няма да взимат страна по гражданския конфликт в сирия. Участниците не направиха общо изявление след срещата, на която беше обсъден и израелско-палестинският мирен процес.

Визитата на Джон Кери в Париж беше ясно послание за единната позиция на САЩ и Франция в подкрепа на военен удар срещу режима на Асад. Днес в телевизионно интервю френският външен министар Лоран Фабиус увери, че президентът Франсоа Оланд ще обяви окончателното си решение за Сирия след гласуването в конгреса на САЩ и заключенията на инспекторите от ООН, предаде кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева. 

Вината на Асад за химическата атака край Дамаск не подлежи на съмнение, каза министърът.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг призова за силен отговор на употребата на химически оръжия в Сирия и обяви, че подкрепя очакваните въздушни удари, водени от САЩ, за да бъде спрян режимът на Асад да не използва отново отровни газове.

Вярвам много силно, че светът трябва да се изправи срещу употребата на химически оръжия. Рисковете да не го направим, според мен, са по-големи от рисковете да го направим по ограничен, пропорционален и внимателен начин, каза британският министър на външните работи.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж / Елизабет Гогова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна