Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хейг: Великобритания няма да изпраща войници в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания е готова да изпрати експерти в Сирия, които да помогнат за премахването на арсенала от химически оръжия на режима в Дамаск, но няма да изпрати войски, които да ги охраняват, заяви министърът на външните работи Уилям Хейг.

В интервю за Би Би Си британският външен министър посочи, че неговото правителство е отворено за всякакви предложения за изпращане на специалисти като част от международен екип, но британски войски няма да бъдат използвани за тяхната защита. Няма да изпращаме британски войници в Сирия нито по този, нито по някакъв друг повод, бе категоричен Уилям Хейг.

След изложените доказателства за използване на невропаралитичния газ зарин в предградия на столицата Дамаск няколко страни, включително Великобритания, остро осъдиха президента Асад за неговите действия. В момента световните сили се опитват да изготвят в Съвета за сигурност на ООН резолюция, която да задължи сирийските власти да предадат химическите си оръжия за унищожение. Уилям Хейг изтъкна в тази връзка, че е изключително важно Русия да застане с цялата си тежест зад прилагането на споразумението за химическите оръжия.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна