Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите надзиратели стават все повече

Снимка: БГНЕС

60 надзиратели от Женския затвор в Сливен протестираха тази сутрин с искания за достойно заплащане на труда им. Заедно с тях протестираха и надзиратели от следствения арест.

Исканията на протестиращите в Сливен са като на всички служители в затворите, които вече пет години институциите не чуват, каза председателят на синдиката на Сливенския женски затвор Цветан Михайлов, който утре с 25 свои колеги ще участва в националния протест в София:

За нас е важно да се увеличат плащанията със социален характер. Заключенията на всички организации, които упражняват мониторинг на местата за лишаване от свобода, са категорични, че условията в българските затвори са най-тежките в страните от ЕС, определят ги като нечовешки и унизителни.

Аз съм 31 години в системата, но такава незаинтересованост и пренебрежение към служителите, всичко е в името на лишените от свобода, всичко е за сметка на данъкоплатеца.

Порционът е 60 лева. Държим на това да ни се изравнят заплащанията с тези на МВР.

Към протеста се присъединиха и служителите на следствения арест. Те казаха:

Условията на труд не са подобрявани от 20 години. Таваните течат, мазилките се разпадат. Основната ни заплата е по-ниска от минималната за страната, парадокс.

Без категорията е 280 основната заплата за длъжност. Имаме ли избор? Нямаме ние в България.

За трети пореден ден около 80 надзиратели и в Бобов дол се събраха пред затвора, за да отстояват исканията си.

Следобед към протеста се присъединиха и колегите им в Бургас. Близо 60 надзиратели пиха демонстративно студена вода пред бургаския затвор. Символичният протест е срещу лошите условия на труд и замразените вече 5 години заплати на служителите на затворите.

Повече от 800 са лишените от свобода в бургаския затвор. Заради отлив на служители от системата се налага един надзирател на смяна да охранява едновременно 3 поста с 300 затворници. Бургаските надзиратели настояват за увеличаване на средствата за специфични условия на труд и порциона за храна. Четиристотин лева за дрехи на година също е нереално ниска сума, каза председателят на бургаския синдикат Валентин Мартинов:

Това е молбата, която пратихме до Йордан Цонев, в бюджетната комисия на Народното събрание, до Атанас Мерджанов, който е вътрешен ред и сигурност в Народното събрание, но досега в момента нямаме абсолютно никакъв диалог, затова сме в момента събрани, да пием по една студена вода.

От Синдиката на служителите в затворите посочват, че всеки ден протестиращите стават повече, с което доказват решимостта си. Ако и на националния протестен митинг не се намери решение на проблема, ще се търси съдействието на европейските институции - заявиха протестиращите.

По публикацията работиха: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен, Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна