Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни по улицата, песни за улицата

Имате възможност да чуете свързани с улицата песни по стихове на Александър Петров, Стинг, Ленън – Маккартни, Валери Станков; песни за някоя улица, някъде, някога: през улицата „Пени Лейн” в Ливърпул и „Бърбън Стрийт” в Луизиана до „Главната улица”, написана по едноименното стихотворение на Валери Станков.
Роден във Варна, поетът е попаднал на улицата на своето вдъхновение в друг град. Коя е и къде се намира тя – може да научите в предаването на 11 септември. Останалото поетът е изразил в стихове, превърнати от Гриша Трифонов във въздействаща песен.
Харесва ли ви или не, голяма част от музиката (и изкуството) днес намират основания тъкмо на улицата. Не говоря за „улицата” като тема, а улицата като дом, генератор на идеи, улицата като сцена, статив, място за поезия, музика, театър, свобода… Или, както пее Джанис Джоплин в песента „Аз и Боби МакГий”: “Freedom’s just another word for nothin’ left to lose” – Свободата е другата дума, когато вече няма какво да изгубиш. Сходно послание носи и друга любима на американците в Ню Йорк песен: The Boxer (Боксьорът), която също звучи в предаването, но с версия, различна от оригиналната. Пол Саймън добавя нови стихове, които пише за превърналия се в събитие негов и на Арт Гарфанкъл концерт в Сентръл парк пред няколкостотин хиляди жители на Ню Йорк.
В „Изпята поезия” звучи и лирика на Иван Пейчев, Петър Анастасов, Валери Петров, Николас Гилен.

неделя, 11 септември, от 17.00 часа
По публикацията работи: Кристиян Бояджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна