Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова вълна на съкращения в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3"

Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, председателствана от областния управител на Стара Загора Методи Марков, обсъди днес актуалната ситуация на пазара на труда в региона. В срещата са участвали синдикатите и представители на бюрата по труда в Стара Загора и Раднево.

Пред Радио Стара Загора след края на заседанието Марков потвърди новината за освобождаването на още 160 работници от американската ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" на 20 август. Те са с вече връчени предизвестия. 

Припомняме, че в началото на юли пред обществената медия изпълнителният директор на компанията Васил Щонов оповести новината за готвената втора вълна на съкращения. Подробности вижте - тук. 

По думите на Методи Марков има сериозно разминаване между предлагане и очаквания. И допълни:

"Работниците в комплекса са доста добре платени. В област Стара Загора средната работна заплата (СРЗ) е около 1800 лева. Към този момент много трудно се намира, единични са случаите, в които има допирни точки между това да се осигури някаква работа на напускащите и възможностите на работодателите за високо заплащане. Има такива, но това са основно хора с по-висок образователен ценз и стаж". 

Областният управител на Стара Загора бе категоричен:

"Това че Контур Глобал работи 2 седмици, когато беше висока цената на тока, с нищо не променя крайния срок за освобождаване на хората на 20 август".

В разговора Методи Марков отбеляза, че хората, които ще бъдат освободени скоро, нямат стимул да търсят нова работа заради високите обезщетения от борсата. Повечето от тях ще получават компенсация за безработица в рамките на следващите 12 месеца, по-висока от СРЗ за областта. Марков добави "просто са в изчаквателна позиция, за да видим догодина как ще се развият нещата" в контекста на Зелената сделка.

По думите на Марков е пропусната  "една добра възможност" работниците и служителите да преминат на 4 часа труд, а в остатъка от работния ден да се включат в т.нар. програма за преквалификация 50:50, разработена от синдикатите. 

Методи Марков каза в заключение, че няма напрежение сред работещите в топлоцентралата и не се планират протестни действия. 

Освобождаването на персонал започна в средата на май. Работниците и служителите в дружеството от 450 ще останат едва около 35 след 20 август.


По публикацията работи: Таня Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна