Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така е по-добре

1982 година – Волен Николаев (в средата) и Кристиян Бояджиев (вдясно) разговорят с Васил Найденов за българската песенна лирика.
Снимка: личен архив
Изпята поезия със стихове на Волен Николаев, Недялко Йорданов, Миряна Башева и авторски изпълнения на Боб Дилън (Things Have Changed, Forever Young, Don’t Think Twice, It’s All Right). Имате възможност да чуете песен на рок-джаз състава „Чикаго”, посветена на прочут музикален инструмент – Хамънд орган, модел Б 3, както и изпълнение на формацията „Блъд, Сует енд Тиърс”, с което се докосваме до „съвременните приключения на Платон, Диоген и Фройд” – стихове и тема, подходящи, както за песен, така и за филм…
Спомняме си за Панайот Славчев – основател, музикален ръководител, „душа” на „Младежкия конкурс за забавна песен”. Това бе важен музикален форум от седемдесетте и осемдесетте години на ХХ век, алтернативната на официалната линия в България възможност, чрез която се появиха много млади таланти на българската поп и рок музика. От многобройните срещи с Панчо Славчев имам памет и за разговор с него за музиката и текстовете, създавани от младите хора в България. Годината беше 1982 година, стояхме пред старата сграда на Радиото. Панайот Славчев тогава ми каза: „Запомни, че това момче, поетът Волен Николаев е бащата на българската рок-поезия!..” Панчо го няма, Волен си отиде. Остава дългият спомен за тях. И създаденото от тях.
Предаването съдържа и стихове на Боб Дилън в превод на Леда Милева:
…Не викай името ми, мила,
С тревога в твоя глас.
Не викай името ми, мила,
не ще те чуя аз.
А колко много те обичах,
за моя участ зла.
Дори сърцето си предложих –
душата пожела.
Но знай,
така е по-добре…

неделя, 2 октомври, от 17.00 часа
По публикацията работи: Кристиян Бояджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна