Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой сте вие, генерал Ернрот?

Сееста, Финландия, фамилното имение на Ернротови през последните три века
Снимка: Даниела Манолова
Радиотеатърът предлага първа част на един необичаен сериал със заглавие „Един по-дълъг път до полето на боя”. Това е съвместен радиопроект на БНР - програма „Христо Ботев”, интернет радио БиНаР, и Финландското радио YLE.
Защо необичаен и защо сериал? Защото това е поглед на хората от ХХІ век, българи и финландци, към миналото. През 1877 година около 1000 финландски войници от Трети лейбгвардейски фински батальон на руския цар Александър Втори пристигат в България. Боят при Горни Дъбник, който завършва обсадата на Плевен, е събитие, станало важна част от семейната история на стотици финландски родове. Една от тях е Сойла Валкама, режисьор във Финландското радио, актриса и драматуржка. Двама от прадедите й, двама братя, са участвали в обсадата на Плевен.
Самата поредица е замислена като пътешествие от Финландия до България с промеждутък от време 135 години. Нейните автори Даниела Манолова, Борислав Евлогиев и Сойла Валкама се натъкват на интересни хора и интересни исторически факти.
Първата част на сериала - „Глава първа: Ернротови” ще ни срещне с фамилията на генерал Ернрот в семейното им имение Сееста, Финландия. Генерал-лейтенант Казимир Ернрот е увековечен като една от фигурите на паметника на Цар Освободител в София.
Кой е генерал Ернрот? Противоречива личност в нашата история, военен министър, министър - председател и министър на вътрешните работи в Княжество България, въвел режима на пълномощията и военния, руски терор. Ето какво пише за него историкът Симеон Радев в „Строители на съвременна България”:
„Наистина щом се гласуваха пълномощията, Ернрот предаде в ръцете на княза своята оставка и замина за Русия. „Аз ви оставям една България, усмирена и послушна, казал той. - Сега от вас зависи да я направите щастлива.” Тия думи, ако са истински, напомнуват нещо от определението на Тацита за мира в римските владения. Ернрот бе способен да ги каже. Той въведе терора в България без злоба, както и без съжаление, с оная спокойна простота, с която би командувал едно учение. Той бе честен човек.”
Новият век и новото хилядолетие дават един нов поглед на историята, нов прочит с оглед на днешния ден. Наследниците на Казимир Ернрот разказват за живота си днес и за наследственото имение. Пътят на документалната поредица започва и сега, както преди 135 години от Хелзинки.
Аз ще завърша с думите на някогашния руски генерал от финландски произход, които дава като съвет, тръгвайки от княжество България: „Да се вземат 12 честни и добре дисциплинирани офицери, 6 от тях да се начначат за министри, а другите 6 да се оставят в резерва. Щом бъде обявено недоверие към първите 6 офицери, тутакси да се турят те в резерва, а резервните да се направят министри”.

събота, 24 ноември, от 15.30 часа
По публикацията работи: Мая Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени