Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един пластичен хирург през 1877 година, генерал Гурко и Горна Студена

Горна Студена през 1877 година, детайл от картината на Каразин.
Снимка: Архив
На 2 февруари от 15.30 часа в „Документално студио” продължава финландско-българският документален радиопроект за похода на финландските лейбгвардейци от Трети стрелкови батальон през Европа до българските земи през Руско-турската война 1877-78 г. Първата серия ни разказа за аристократичния финландски род Ернротови, чийто далечен потомък Казимир Ернрот е бил генерал в руската императорска армия, сражавал се е за свободата на България и става министър председател след Освобождението, и ни заведе в имението им Сееста, Финландия. Втората серия разкри един непознат до този момент участник в похода и войната, поручик Вилхелм фон Вендт. Благодарение на откриването на неговия ръкописен дневник слушателите днес могат да надникнат в далечното и непознато минало през очите на един финландски офицер на служба при руския император.
В третата глава – „България”, постепенно навлизаме във войната, но по непознат до днес начин – през очите на финските лейбгвардейци, които дори не подозират, какво ги очаква по българските земи. За техните преживявания разказват дневникът на фон Вендт, и мемоарите и писмата на лейбгвардейците, проучени от професор Теуво Лайтила от университета в Йоенсу, Финландия. Къщи от кал, глад, студ и дъжд, уплашени и гладни хора, които се крият и пазят хляба си от непознатите войници, говорещи непонятен за тях език. Българският историк доцент д-р Пламен Митев и финландският професор Лайтила търсят истинските лица зад изтърканите романтични декори на едно митологизирано минало и войната придобива реалните си очертания на екстремна ситуация и цивилизационен сблъсък. Това не намалява величието на освободителната мисия на руските, румънски и финландски воини. Само ни отваря очите за същностните неща.
И в тази серия от поредицата „Един по-дълъг път до полето на боя” има открития, изненади и непознати истории за непознати хора и събития. Аз поне за пръв път чух, че в селцето Горна Студена, където в единствената двуетажна къща е била Главната квартира на руския император, църквата е дарена с камбани от Красноярск. В това замиращо през 21 век селце уредничката на местния музей довежда нашите автори Даниела Манолова и Борислав Евлогиев до ново разкритие – откриването на още един финландец, мистериозна личност със странно фамилно име. Кой е той, каква е неговата съдба и какво го свързва с името на прочутия руски генерал Гурко, ще научите, ако бъдете на 2 февруари, събота в 15.30 часа с програма „Христо Ботев” и „Документално студио”.
Искам да отбележа запомнящото се присъствие на двамата автори Даниела Манолова и Борислав Евлогиев. Не само с нежното присъствие на Даниела и топлия, спокоен тон на Борислав, а с неуморимото им ровене и търсене в едно уж напълно разкрито и разработено минало, за което май знаем повече от стиховете на Иван Вазов, отколкото от истинските исторически хроники, а то все още изобщо не е чак толкова отдалечено и необозримо. Искам да отбележа и фината, ненатрапваща се граница между минало и сегашно време в този фичър, между драматизма и динамиката на една страшна епоха и едно толкова различно и същевременно по парадоксален начин толкова подобно мирновременно настояще.
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени