Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една неслучайна покупка на пижама

Снимка: Архив
Документално студио ще представи Пета глава на българско-финландския проект "Един по-дълъг път до полето на боя" в събота, 15 юни, от 15.30 часа.
София, Витоша, Рилският манастир и Стара планина, видяна през хотелски прозорец, влизат в общите спомени на членовете на едно финландско семейство преди повече от 30 години и стават сакрална семейна тема. Но това не са първите докосвания до България и Балканите. Там, в семейната памет вече е имало едно име, странно звучащото име Gorni Dubniak, дошло от стара финландска песен, която не само семейството, а целият род Валкама пее в началото на всяко семейно парти. В продължение на дълги години за малката и после за не толкова малката Сойла Валкама това е било чисто и просто някаква небивалица за някакви финландци, "погребани в пясъците на Балкана".
Понякога международните форуми за радио поемат и неочаквани функции и на един такъв форум в Берлин преди няколко години, някъде по средата на професионалните анализи и дискусии в сградата на RBB, Радио Берлин Бранденбург, заговорихме за София и останах очарована, когато разбрах, че Сойла има някакво приказно-мистично отношение към този град. А после дойде изречението й: чувала ли си за някакви финландци, погребани на Балканите? Така се пее в една песен и много пъти съм се чудила как се е родила тая легенда. Това не е легенда, беше моят отговор. Очевидно нас в училище ни бяха учили по-обстойно. Последва дълго мълчание. Наруших го аз: "А какво точно се пее?". Сойла беше толкова поразена, че още дълго мълча. Беше прекарала 4 десетилетия от живота си с една легенда, а аз за секунда и половина я преместих в ново измерение. Дотук с предисторията на Пета глава.
Фокусът на този епизод е върху личната история на Сойла Валкама, режисьор от YLE, Финландско радио, нейните две пътувания до България, откритията, които я свързаха здраво не само със странно звучащото име Gorni Dubniak, но и с една сравнително безобидна река на име Maritca, а, разбира се, и за това, какво може да стои зад покупката на една пижама.
По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени